SSSS Tadiću: 500.000 radnika manje

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Srbije upozorili su predsednika Srbije Borisa Tadića da je od 2001. godine bez posla ostalo pola miliona radnika.

Srbija

Izvor: Danas

Sreda, 25.01.2012.

10:43

Default images

Iako je sastanak predsednika Srbije i Demokratske stranke Borisa Tadića sa čelnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) održan iza zatvorenih vrata pre dva dana, Danas saznaje da nije bilo reči o predstojećim izborima.

Sindikalci su predsednika upozorili na neodrživost aktuelnog ekonomskog i privrednog sistema, na rastuću armiju nezaposlenih i pad stope zaposlenosti, na pogubne posledice „kriminalne privatizacije“, kao i na ostale aktuelne društvene probleme u zemlji. „Zaista se nije razgovaralo o predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima“ potvrdili su našem listu pojedini učesnici tog skupa, naglašavajući da su tokom tročasovnog razgovora „dominirale ekonomsko - privredne i teme koje se odnose na aktuelnu društvenu situaciju u zemlji“, mada je bilo reči i o situaciji na Kosovu kao i o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Sagovornici Danasa ističu da se sa Tadićem i njegovim najbližim partijskim saradnicima, Dušanom Petrovićem i Draganom Đilasom, ipak najviše razgovaralo o trenutnoj teškoj ekonomsko-privrednoj i društvenoj situaciji u Srbiji.

"Upozorili smo da je u Srbiji, od 2001. godine do sada, bez posla ostalo čak 500.000 radnika, da je privatizacija društvenih preduzeća bila kriminalna, i da su njene posledice katastrofalne, posebno u industriji, u metalskom kompleksu. Rekli smo da smatramo da je aktuelni ekonomsko-privredni sistem, zasnovan na sumnjivom kapitalu, neodrživ, te da mnogo toga mora da se menja", navode sagovornici.

Dodaju da se Tadić složio sa mnogim sindikalnim ocenama i istakao da bi izlaz iz teškoća trebalo tražiti u privlačenju inostranih investicija i približavanju i učlanjenju u Evropsku uniju. Na primedbu sindikalaca da se treba okrenuti i unutrašnjim resursima, lider DS je ocenio da su potencijali Srbije u poljoprivredi i elektroenergetskom sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: