Delta plaća 10 EUR, ostali po 25

Voćari i vinogradari u Bačkoj i Sremu plaćaju nadnicu za rezidbu od 10 do 25, pa i čitavih 35 evra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2012.

11:00

Default images

To su najbolje zarade za sezonske poslove u poljoprivredi, a premašuju čak i majstorske tarife u građevinarstvu.

Ipak, to je jedan od malobrojnih poslova, gde ovih meseci neki dinar mogu da zarade mnogi radnici, otpušteni iz fabrika, a vični voćarskim makazama.

Posla ima napretek, jer je poslednjih godina povećan broj voćaka i čokota.

U sremskom selu Neštin treba orezati više od 100 jutara vinograda i duplo više voćnjaka i većina meštana koji nemaju svoja imanja, idu u nadnicu. Veliki broj sezonaca orezivača zapošljava ”Delta agrar”, koja ima velike plantaže u Čelarevu, kod Bačke Palanke. Nadnica za rezidbu voćaka u ovoj kompanijama je 10 evra, s tim što su plaćene sve obaveze prema državi, a radnicima ide radni staž. Radi se osam sati, pod nadzorom stručnih poslovođa, i obezbeđena je ishrana.

Mata Lovrić iz Nektara, kaže da ova kompanija još nije počela rezidbu voćnjaka, a nisu utvrđeni ni uslovi. Pregovaraju sa nekim grupama radnika i, naravno, gledaju da pogodba bude povoljna, kaže on.

"Većini nas koji imamo veće površine pod voćem i vinogradima, potrebna je radna snaga obučena za ovaj posao i dnevnica je izašla na 25, a čuo sam da neki plaćaju i 35 evra", saznajemo od Dušana Kovačevića, vinogradara i voćara iz Neština.

On napominje da je nekad rezače bilo teško naći jer su išli u susednu Hrvatsku, najčešće u komšiluk, u Ilok, gde su zarade 40 evra dnevno, ali sad je tamo pooštreno i ne može se bez radne dozvole, a ilegalci se kažnjavaju kao i poslodavci. U Neštinu na rezidbi voća radi grupa radnika iz susednog Suseka, koji su potvrdili da je nadnica 25 evra.

"Posao je težak, radimo napolju i po hladnoći i mrazu ceo dan, dok se vidi", kaže Božo Milić, iskusni majstor, dodajući da je to sada jedini posao koji se može naći.

Orezivanje vinograda, koje još nije počelo, plaća se po čokotu 4,5 dinara, a za dva dana, tvrdi ovaj majstor, ne može se orezati više od 5.000 čokota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: