Hrvati u EU, a Srbija lider regiona

Ulazak Hrvatske u EU 2013. će izazvati promenu na tržištu regiona zbog istupanja Hrvatske iz sporazuma CEFTA, piše portal EurAktiv Srbija.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2012.

18:44

Default images

Srbija će istupanjem Hrvatske iz CEFTA dobiti priliku da postane "najjači igrač" na regionalnom tržištu, a srpski izvoznici da osvoje tržište BiH, jer će hrvatski proizvodi biti manje konkurentni zbog aktiviranja carinskih zaštita.

Istovremeno, može se očekivati pritisak iz BiH na susedna tržišta jer proizvođači iz te zemlje više neće moći da izvoze određene proizvode u Hrvatsku, budući da nisu u skladu sa evropskim standardima.

BiH je sada po vrednosti izvezene robe drugo po važnosti tržište za Hrvatsku, odmah iza Italije, sa udelom u ukupnom izvozu od oko 11 odsto.

Pomoćnik direktorke Kancelarije za evropske integracije Vladimir Međak rekao je da ulazak Hrvatske u EU u nekim domenima trgovine sa Srbijom neće ništa bitnije promeniti, a veće promene će se osetiti u oblasti poljoprivrede.

Za Srbiju će najveći problem biti izvoz šećera, jer je za izvoz u EU određena kvota od 180.000 tona, a nakon pristupanja Hrvatske EU i izvoz u tu zemlju će ući u kvotu.

Međak je rekao je Srbija već zatražila od EU reviziju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), da su u toku razgovori o proširenju te kvote i podsetio da je revizija SSP obimna procedura.
S druge strane, očekuje se da se novi trgovinski režim najviše odrazi na izvoz hrvatskih cigareta u Srbiju, jer će se znatno povećati carine.

Pomoćnica ministra ekonomije i regionalnog razvoja Bojana Todorović je rekla da se može eventualno očekivati da dođe do količinskog smanjenja uvoza cigareta iz Hrvatske, s obzirom da će one biti skuplje zbog skoro četvorostrukog povećanja carine.

Uvoz cigareta iz Hrvatske čini 32 odsto ukupne vrednosti srpskog uvoza cigareta. Cigarete su činile 17 odsto vrednosti ukupnog uvoza iz Hrvatske u 2010. godini.

Analitičari ocenjuju da će Hrvati imati možda nepovoljniji pristup srpskom tržištu vina, pošto Srbija ima godišnju kvotu za vina iz EU u koju će morati da uđu i hrvatska vina.

Nakon pristupanja Hrvatske, privredni odnosi Srbije i Hrvatske biće regulisani SSP-om, što će doneti i bolju zaštitu srpskih investicija u toj zemlji.

"Ako neki naš investitor u Hrvatskoj bude diskriminisan, a takvih situacija ima, mi ćemo uputiti žalbu Evropskoj komisiji koja je zadužena za sprovođenje ovog sporazuma jer će onda EU kršiti sporazum zato što jedna njena članica krši sporazum", rekao je Međak.

Sagovornici EurAktiva ističu da hrvatska vlada više neće moći da vodi kampanje koje pozivaju građane da kupuju isključivo domaće proizvode. Što se tiče vancarinskih barijera, ništa se neće bitnije promeniti, jer je Hrvatska, kako je napredovala u integracijama, već uvela evropske standarde za proizvode a Srbija nije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: