Uniforme štede Vojsci 1,5 mil. EUR

Uniforma M-10, koju sada koristi Vojska Srbije, a kupljena je od „Jumka", gotovo 50 odsto je jeftinija od one koja je nabavljena 2004. godine.

Srbija

Izvor: Press

Ponedeljak, 23.01.2012.

08:58

Default images

Tako je promenom dobavljača ušteđeno milion i po evra, s obzirom na to da se uniforme šiju za 8.500 vojnika.

Prema podacima do kojih je došao Pres, nabavna cena kompleta vojničke maskirane uniforme M-10, uključujući PDV, iznosi 32.000 dinara, što je po kursu NBS na dan nabavke iznosilo oko 300 evra. S druge strane, nabavna cena kompleta uniforme M-93, kupljene 2004, kada je ministarstvo predvodio Prvoslav Davinić, iznosila je oko 34.000 dinara sa PDV-om, što je po tadašnjem kursu bilo oko 480 evra.

U Ministarstvu odbrane kažu i da je nova uniforma bolja i zbog postojanosti boje i kroja.

Na nekim serijama stare uniforme boja se lako spirala, pa je često narušavan vojnički princip jednoobraznosti. Nove uniforme sa tzv. digitalnom šarom po svojim karakteristikama ne zaostaju u odnosu na uniforme koje koriste vojnici u okruženju, ali ni one koje imaju NATO vojnici“ , kažu u Ministarstvu odbrane.

Nove uniforme izdržale su maksimalni angažman pešadinaca, što znači da su vojnici pod punom ratnom opremom teškom 43 kilograma prepešačili 40 kilometara.

Izdržljivost materijala podvrgnuta je testovima u trajanju od tri nedelje u specijalnim komorama, na temperaturama do minus 30 i do čak plus pedeset stepeni Celzijusovih.

Nova uniforma se sastoji od ukupno 16 odevnih delova. Vojnička košulja nosi se samo leti, dok se u ostalim godišnjim dobima ispod vojničke bluze nose majica ili rolka, sa džemperom preko njih.

Pantalone se nose tokom cele godine, bluza u prelaznom periodu i zimi, dok je vetrovka predviđena samo za zimu. Vetrovka sadrži i dva odvojiva uloška, pa može da posluži i u prelaznom periodu. Umesto beretke uvedena je kapa koja, doduše redizajnirana, podseća na šajkaču.

Funkcionalnost „nulte serije" uniforme testirana je u pešadijskom bataljonu baze „Jug" i u padobranskom bataljonu stacioniranom u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: