Otkud državi pare za Razvojnu banku

Kapital namenjen radu Razvojne banke je nedovoljan i nejasno je gde će država naći taj novac kaže generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 20.01.2012.

14:49

Default images

On je napomenuo da udruženje nije ni konsultovano iako je predviđeno da se krediti odobravaju preko komercijalnih banaka.

Dugalić je ocenio i da je potpuno nejasno kako će država pronaći sredstva za kapital banke. "Ako bismo pošli od pretpostavke da će to biti 400 miliona, a to je potpuno nerealno, treba imati u vidu da u ovom momentu preduzeća duguju bankama po kreditima preko 18 milijardi evra, a prekogranični krediti su preko 10 milijardi. Dakle, više od 28 milijardi evra je ukupna kreditna zaduženost pravnih lica u ovom trenutku", naveo je on.

Dugalić objašnjava da je neosnovano očekivanje da se sa 400 miliona izleče svi problemi, kao i da su nerealna obećanja da će to nešto značajno pomoći domaćoj privredi.

"Zahtev Privredne komore Srbije je da to bude milijardu evra, i to jeste jedan ozbiljniji iznos samo se postavlja pitanje odakle. Mi taj izvor u ovom trenutku ne vidimo", naglasio je Dugalić.

Prema rečima Dugalića, i sam naziv Razvojna banka je sporan jer, prema definiciji iz Zakona o bankama, banka je akcionarsko društvo koje radi na teritoriji Srbije uz saglasnost NBS i obavlja depozitne i kreditne poslove.

"Ova institucija neće obavljati ni depozitne, ni kreditne poslove, a neće imati ni saglasnost Narodne banke. Dakle, ne ispunjava nijedan uslov da bude banka", istakao je on.

Dugalić je naveo da se u slučaju kredita preko Razvojne banke govori o kamatama u čijoj osnovi bi bili troškovi javnog zaduživanja.

"Kad se na tu kamatnu stopu dodaju troškovi koje će nesporno imati banke, dolazi se do kamatne stope od otprilike desetak ,12 procenata, a toliki su troškovi kod kredita sa subvencijom. Dakle, teško je videti tu neki veci manevarski prostor u pogledu kamatnih stopa", precizirao je on.

Dugalić navodi da ako se želi stimulisati neki sektor, geografsko područje, moglo se to uraditi preko Fonda za razvoj, a ukoliko on nije ispunio očekivanja, mogla se izvršiti njegova reorganizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: