Bajec: MMF nije u pravu

Zaduženja države, planirana budžetom Srbije za 2012. u skladu sa dogovorom sa MMF-om, kaže savetnik premijera Srbije Jurij Bajec.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 20.01.2012.

11:48

Default images

Kancelarija MMF-a u Beogradu saopštila je danas da je revizija aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom odložena jer nivo zaduživanja u budžetu za 2012. premašuje dogovorene granice.

Bajec je istakao da je neopravdana bojazan MMF-a da u budžetu Srbije za 2012. godinu ima elemenata koji bi mogli da ugroze dogovorene granice budžetskog deficita i javnog duga. "Planirane državne grancije odnose se na investicione projekte koji doprinose privrednom rastu, kao što su izgradnja gasovoda ili sištema za navodnjavanje", objasnio je Bajec.

On je dodao da se u dogovorene okvire budžetskog deficita i javnog duga uklapa i planirano izdavanje državnih obveznica u vrednosti 300 miliona evra.

"To je maksimalni iznos zaduženja po osnovu izdavanja državnih hartija od vrednosti, u slučaju da bude teškoća u izmirenju tekućih obaveza budžeta, ali je moguće da taj iznos bude i manji", rekao je Bajec.

Srbija, kako je podsetio, ne planira da povlači novac od MMF po osnovu aranžmana iz predostrožnosti.

"Pozitivna rezvizija aranžmana sa MMF za Srbiju nije značajna zbog novca koji bi po tom osnovu mogla da koristi već zbog kredibiliteta zemlje i poruke koja se time salje investitorima i učesnicima na finansijskom tržištu", naglasio je Bajec.

On je dodao da očekuje da će u razgovorima sa predstavnicima MMF, koji u Beograd dolaze početkom februara biti otklonjeni razlozi zbog kojih je odložena revizija aranžmana. Kako se navodi u saopštenju na sajtu Kancelarije, Izvršni odbor MMF-a je trebalo da razmatra prvu reviziju aranžmana 23. decembra 2011, ali je odložio odobravanje pošto usvojeni budžet Srbije za 2012. nije u skladu sa programom koji je dogovoren sa Fondom.

"Izdavanje državnih obveznica i garancija i projektovana primena investicionih projekata u 2012. premašuju granice deficita i javnog duga predviđene programom", navodi se u saopštenju.

Predstavnici MMF nastaviće razgovore sa vlastima u Srbiji o nastavku programa kada bude dovoljno dokaza da je srpski fiskalni program za 2012. u skladu sa dogovorenim prilikom sklapanja aranžmana.

Misija MMF-a i Vlada Srbije postigli su polovinom novembra sporazum o prvoj reviziji kreditnog aranžmana iz predostrožnosti, vrednog oko 1,1 milijarde evra.

Vlada Srbije i MMF su tokom revizije postigle dogovor da deficit budžeta Srbije za 2012. godinu bude 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda, uz procenu rasta BDP-a od 1,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: