Prebeg ulagača iz Odžaka u Leskovac

Tri godine su Anton Lakner i Franc Glavič, vlasnici slovenačke firme Motvoz iz Grosuplja čekali da opština Odžaci reši problem odvodnog kanala.

Srbija

Izvor: Blic

Petak, 20.01.2012.

10:59

Default images

A onda su odustali od investicije i pogone otvorili u Leskovcu.

Slovenci su naume planirali da kupovinom poslovne halu u Odžacima tvore pogon za proizvodnju polipropilenskog veziva i zaposle u prvoj fazi četrdesetak, a potom i svih sto radnika.

Mislili su da će kupovinom prostora koji se nalazi u krugu propale firme Ites „Lola Ribar“, imati sve tehničke uslove i da će lako naći kvalitetnu,a jeftinu radnu snagu, što je bilo i opredeljujuće da se odluče za ovu sredinu. Međutim ispostavilo se da je kanal za odvod industrijskih voda, koji se manjim delom nalazi u krugu bivše fabrike, nepremostiva prepreka. Čelnici lokalne vlasti su tvrdili da je taj posao u nadležnosti preduzeća „Vojvodina vode“, dok su u ovom javnom preduzeću smatrali da je to u nadležnosti lokalne samouprave.

I dok su se oni prepucavali ko je odgovoran za čišćenje kanala, poslovni ljudi iz Slovenije otvaraju takav pogon u Leskovcu i zapošljavaju 102 radnika.

"Izabrali su moji poslodavci Odžake iz više razloga i bili su uvereni da će im to doneti korist. Ispostavilo se da je to račun bez krčmara. U više navrata smo tražili od opštine da reši ovaj problem, ali ni posle tri godine se ništa nije promenilo. Zbog toga su oni bili prinuđeni da zakupe halu na jugu Srbije, gde ih je lokalna vlast dočekala raširenih ruku", kaže Rade Japundžić, komercijalista Motvoza.

U opštini na sve ovo gledaju drugačijim očima i ne vide u tome svoju grešku.

"Ceo problem je nastao pre našeg dolaska na vlast, ali mi nismo sedeli skrštenih ruku. Još u aprilu prošle godine upozoravao sam na ovakav rasplet situacije. Međutim, ruke su nam bile vezane jer nismo imali tri miliona dinara, koliko je trebalo utrošiti da bi se ovaj kanal očistio", objašnjava Miloš Pejčić, predsednik Skupštine opštine Odžaci.

Posebno je, kako dodaje, značajan momenat, što su zbog neisplaćenih ranijih obaveza Itesa, u “Vojvodini vodama” digli ruke od kanala i prepustili ga u nadležnost lokalne samouprave.

"Mi smo potom uradili elaborat otpadnih voda, ali zbog nedostatka novca, nismo mogli uraditi ništa više, zbog čega se Slovenci opredelili za Leskovac", kaže Pejčić.

Iako niko ne priznaje krivicu, propuštena je velika prilika da stotinu porodica obezbedi svoju egzistenciju.

"Ja vidim još jednu šansu da “Motvoz” otvori pogon u Odžacima. Na tu temu smo nedavno razgovarali sa slovenačkim ambasadorom Francom Butom i savetnikom za ekonomski razvoj pri ambasadi Slovenije Slobodanom Šešumom. Dobili smo uveravanja da će oni pokušati da utiču na svoje biznismene, da ipak otvore pogon za proizvodnju polipropilenskog veziva u našem mestu", ističe Pejčić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: