Posle krsta, Kragujevcu znak Fijata

Kragujevčani glasaju za jedno od tri ponuđena umetnička rešenja kojim će simbolično ozvaničiti višedecenijska povezanost tog grada sa torinskom kompanijom.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 20.01.2012.

10:31

Default images

Fijat, praktično, nikad nije odlazio iz Kragujevca. I u decenijama krize i ratova na ovim prostorima, kada je srpska automobilska industrija potpuno zamrla, ova italijanska kompanija je bila prisutna u Kragujevcu.

Ako ne u procesu proizvodnje automobila, onda svakako u srcima Kragujevčana, koji nisu mogli zaboraviti da je grad doživeo najveći uspon u trenutku najtešnje saradnje Zastave i Fijata. Bilo je to pre pola veka, kada je torinski gigant kragujevačkoj fabrici automobila u nastajanju prodao licencu za proizvodnju „fiće“, automobila koji je doživeo neslućenu popularnost na prostoru bivše Jugoslavije. I svi drugi Zastavini automobili, poput „stojadina“ i „juga“, bili su gotovo preslikani Fijatovi modeli.

Ta neraskidiva veza Anjelijeve ambicije da u svetskim razmerama napravi moćnu kompaniju i srpske automobilske industrije u začetku, čije je temelje postavio danas zaboravljeni Prvoslav Raković, uskoro bi trebalo da bude i simbolično ozvaničena.

Naime, na samom ulazu u grad, na kružnom toku kod Metroa, uskoro će biti postavljen znak Fijata, kompanije bez koje Kragujevac sasvim sigurno ne bi ličio na moderan grad.

Na Fijatov poziv stigla su tri umetnička rešenja koja na simboličan način ilustruju višedecenijsku povezanost Kragujevca sa torinskim proizvođačem automobila. Budući da je reč o konkursu zatvorenog tipa, imena autora i timova koji su poslali predloge nisu dostupna javnosti, a koji će znak biti postavljen na kružnom toku kod tržnog centra Metro odlučiće sami Kragujevčani.
Drugo ponuðeno rešenje
Predlozi se mogu videti na tri internet-adrese, zvaničnom sajtu grada Kragujevca, te portalima „Tekla reka“ i „Ritam grada“.

"Sva tri predloga simbolizuju vezu Fijata i Kragujevca, ali i proizvodnju automobila uopšte. Prvi je poput nekog obeliska iz kojeg se multiplikuje auto. Drugi je koncipiran kao krov automobila, a treći je varijacija na automobilski točak. U dogovoru sa „Fijatom“, biće postavljen onaj znak koji dobije najviše glasova Kragujevčana", objasnio je Nebojša Vasiljević, član Gradskog veća zadužen za investicije i razvoj.
Treæe moguæe rešenje
Glasanje je otvoreno početkom sedmice, a trajaće 15 dana. Posle toga će uslediti izrada izvođačkog projekta, a znak bi na kružnom toku trebalo da bude postavljen do početka proizvodnje novog Fijatovog modela „L- zero“. To znači da bi radovi morali da budu završeni do kraja maja ove godine. Sve troškove izrade i postavljanja znaka snosi torinska kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: