Muzika ima vlasnika, nije besplatna

Izjava lidera URS Mlađana Dinkića da treba smanjiti muzički dinar i ukinuti ga zanatlijama je neprimerena, kažu u Uniji diskografa Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2012.

17:49

Default images

Kako kažu, muzika je nečije vlasništvo i nije besplatna.

"Muzika pripada njenim stvaraocima, a ne Vladi, Komisiji niti Državi i jedino oni koji su muziku stvorili mogu naplaćivati njeno korišćenje i određivati za to cenu", ističe se u saopštenju koje je medijima uputio portparol UDS i Organizacije proizvođača fonograma Srbije Aleksandar Jovanović. U vreme tržišne ekonomije svaki proizvod u privatnoj svojini ima svoju cenu i ne može se vlasniku oduzeti pravo da svom proizvodu odredi vrednost, dodaje UDS, uz ilustrativno pitanje "zašto bi jedan pevač ili diskograf ili kompozitor dao nekom frizeru da besplatno koristi muziku, kada će taj isti frizer njima naplatiti frizuru".

"Pravo je svakog korisnika muzike kome je naknada za njeno korišćenje skupa da tuđu svojinu ne koristi", zaključuje se u saopštenju.

UDS podseća da je "muzički dinar" naknada koju korisnicima muzike naplaćuju njeni stvaraoci i vlasnici - kompozitori, tekstopisci, aranžeri, pevači...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: