Dolazi februar i nova poskupljenja

Trgovci za kraj januara i početak februara najavljuju nove, više cene mesnih prerađevina, smrznutog voća i povrća, alkoholnih pića i kućne hemije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2012.

15:00

Default images

Kako je rečeno u nekoliko trgovinskih lanaca, početkom februara mogu se očekivati nove cene mesnih prerađevina više oko 10 odsto za koliko će poskupeti i alkoholna pića, smrznuti proizvodi, instant kafa, dok će cene kućne hemije i sredstava za ličnu higijenu biti veće sedam i više procenata.

Trgovci najavljena poskupljenja pravdaju novim cenovnicima dobavljača i proizvođača koji pak kao razloge za više cene navode skuplje sirovine i rast kursa dinara. Od početka januara već je poskupeo benzin, cigarete, slatkiši, med, konzervirana hrana i preradjevine od voća i povrća dok su cene osnovnih životnih namirnica stabilne i nešto niže zbog ograničenja trgovačke marže na 10 odsto.

U januaru benzin je poskupeo nekoliko procenata, slatkiši, pretežno iz uvoza, do 15 procenata, konzerve do 28 odsto, med pet odsto, a preradjevine od voća i povrća od pet do deset odsto.

Cigarete "Filip Moris operejšnsa" od 16. januara skuplje su za pet do 10 dinara po paklici, a maloprodajne cene većine cigareta iz portfolija "Britiš amerikan tobako" (BAT) od 18. januara takodje su više za 10 dinara po paklici.

Povećanje cena cigareta iz svog asortimana za 10 dinara najavio je i "Japan tobako internešnl" (JTI), i to od 23. januara.

Proizvođači cigareta poskupljenje objašnjavaju povećanjem minimalne akcize po paklici cigareta sa 61 na 71 dinar od 1. januara 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: