Brefor: Srbiji treba novi model

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor kaže da je usvajanjem modela razvoja baziranog na produktivnosti i izvozu moguć brži privredni razvoj Srbije.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.01.2012.

14:49

Default images

Brefor je u razgovoru sa članovima Odbora Skupštine Srbije za finasije istakao da takvu pozitivnu poruku šalje i studija Svetske banke "Ekonomski memorandum za Srbiju - Put ka napretku: produktivnost i izvoz", saopšteno je iz srpskog parlamenta.

Brefor je kazao da su u studiji sektori industrije i poljoprivrede istakuti kao najvažniji za privredni razvoj i dodao da je neophodno uspostavljanje društvenog i političkog konsenzusa radi uvođenja novog modela rasta u zemlji. Povećanje privrednog rasta i bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije vodi ka unapređenju kvaliteta života građana, kazao je Brefor na sastanku sa srpskim parlamenarcima kojem je prisustvovala i direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž Smit.

Prema rečima Armitidž Smit, saradnja privatnog i javnog sektora je od vitalnog značaja za brži ekonomski razvoj Srbije, postizanje konkurentnosti privrede, povećanje produktivnosti i izvoza.

Studija Svetske banke pokazuje da je Srbiji potreban uravnoteženiji rast i strategija rasta zasnovana na izvozu i to prvenstveno izvozu metalske industrije i poljoprivrede, čime bi se podstakao rast BDP-a i otvaranje novih radnih mesta.

Članovi Odbora za finansije i zainteresovani narodni poslanici razgovarali su sa predstavnicima Svetske banke i o očekivanom rastu BDP-a, krizi javnih finansija, fiskalnoj konsolidaciji, nastavku poreske reforme, kao i reformi penzionog, zdravstvenog i obrazovnog sistema u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: