Srbi Iliću vraćamo Srbija turist?

Vlada Srbije mogla bi danas da donese odluku da biznismenu Srbi Iliću vrati preduzeće Srbija turist, saznaje Danas.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2012.

10:46

Default images

Vlada Srbije će, naime, na današnjoj sednici razmatrati predlog Ministarstva ekonomije da prizna odluku arbitražnog suda u Parizu, kojom se američkoj kompaniji Juni vorld, čiji je vlasnik biznismen srpskog porekla Srba Ilić, vraća niško preduzeće Srbija turist, kupljeno u privatizaciji, piše list Danas.

Prema predlogu Ministarstva, očekuje se usvajanje zaključka kojim će Agencija za privatizaciju biti obavezna da obustavi sve procedure koje je pokrenula radi pobijanja odluke Arbitražnog veća Međunarodnog arbitražnog suda u Parizu i da stavi van snage odluku o poništavanju privatizacije Srbija turista. U predlogu Ministarstva navodi se da će „samo bezuslovnim poštovanjem konačnih odluka međunarodnog arbitražnog suda doći do poboljšanja ekonomske saradnje između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država“, kao i da će doći do povećanog priliva kapitala iz SAD, uz podršku tamošnje agencije za osiguranje privatnih investicija - OPIC-a.

Ukoliko ovaj zaključak bude usvojen, neće biti potrebna dodatna sredstva iz budžeta, jer je po odluci arbitraže, Privredni sud u Beogradu već sa računa Agencije za privatizaciju skinuo nešto više od četiri miliona evra, koliko je utvrđeno da je neopravdano naplaćen iznos od Juni vorlda (oko milion dolara bankarske garancije i oko tri miliona evra po osnovu štete nastale neopravdanim raskidom ugovora).

I Juni vorld će imati obavezu da odustane od potraživanja štete od OPIC-a, kod kojeg je osigurao ovaj posao, kao i da dovrši investicioni program koji je predviđen privatizacionim ugovorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: