Stiglicov recept za propast Srbije

Savet američkog ekonomiste i dobitnika Nobelove nagrade Džozefa Stiglica da evropske zemlje ne bi trebalo da štede već da više troše nije primenjiv na Srbiju.

Srbija

Izvor: Press

Četvrtak, 19.01.2012.

00:23

Default images

Naprotiv, kod nas država mora sve više da steže kaiš, smatraju srpski ekonomisti.

Stiglic je oštro kritikovao planove evrozone koji podrazumevaju rigorozne mere štednje i kontrole finansija. "Evropske vlade su, uvođenjem fiskalne discipline, potpisale pakt o zajedničkom samoubistvu koji će izazvati kolaps njihovih ekonomija", istakao je on.

Domaći analitičari poručuju da se njegov savet nikako ne može primeniti na sve zemlje, pa države koje su duboko zagazile u krizu, kao Italija, Grčka, Španija ili Portugalija, ne bi smele da odustanu od štednje. Nikola Fabris naglašava da je za prezadužene evropske zemlje štednja nužna. "S druge strane, za Francusku i Nemačku poželjno je da postoji viši nivo potrošnje. To znači rast agregatne tražnje, dok bi kod njih prevelika štednja dovela u poteškoće preduzeća koja ne bi imala kome da prodaju svoje proizvode", objašnjava Fabris.

Kada je u pitanju Srbija, on poručuje da potrošnja ne sme da se otme kontroli i naglašava da "kako je Srbija već sada u blagoj recesiji, država bi trebalo da ograniči budžetski deficit na tri odsto, jer bi njegovo širenje značilo rast duga. A kako je sada minus u kasi veći, to znači da treba još više štedeti".

Ekonomista Miroslav Zdravković delimično se slaže da je štednja u EU kontraproduktivna, ali rešenje vidi u većoj kontroli međunarodnih finansija.

"Štednja dovodi do pada prihoda države, pa tako i do produbljivanja deficita budžeta. Tako se povećava dug države, a smanjuje BDP. To jeste začarani krug iz kog je teško izaći. Ipak, rešenje je u oporezivanju finansijskih transakcija u većoj kontroli novčanih tokova. A začarani krug se delimično rešava štampanjem novca, što je Švajcarska i preduzela da obuzda jačanje svoje valute", ističe Zdravković.

On objašnjava da ovakav scenario nije poželjan za Srbiju, već da i kod nas prvo treba uspostaviti kontrolu finansija. "Mi imamo totalnu nelikvidnost u zemlji, jer svako svakome duguje. Prvo treba rešiti taj problem, i to preko bolje poreske kontrole, a posle sve ostalo", kaže Zdravković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: