Slovenci zovu investitore iz Srbije

U proteklih 10 godina iz Slovenije je u Srbiju uloženo 1,6 milijardi evra, ta zemlja se nalazi među prvih pet investitora. Slovenci zovu investitore iz Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 15.01.2012.

15:10

Default images

Ove godine pregovara se i o novim ulaganjima, izjavio je slovenački amabasador u Beogradu Franc But.

"Ako uzmemo u obzir, kako je Slovenija mala država onda smo daleko najveći invesitori u odnosu na veličinu zemlje", naglasio je ambasador But i dodao da su dobrodošle i investicije Srbije u Sloveniju, kojih za sada ima malo, svega tri.

Prema Butu, ima puno razgovora o potencijalnim investicijama tokom 2012, a gotovo su izvesna ulaganja Motvoz platna u Leskovcu i preduzeća Peko u Knjaževcu. "Nadam se pozitivnim vestima. Slovenija sigurno i u neka krizna vremena, ostaje investitor u Srbiji", naglasio je But. Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS), veće slovenačke investicije u Srbiji su Impol Seval u Sevojnu, Merkator u Beogradu i Novom Sadu, Helios u Gornjem Milanovcu, Gorenje u Valjevu i Staroj Pazovi, Cimos livnica u Kikindi, JUB u Šimanovcima, Nova ljubljanska banka i osiguranje Triglav u Beogradu.

U Srbiji je registrovano oko 1.500 slovenačkih firmi i predstavništava, a aktivno je oko 500.

But je kazao da se veoma pozitivno gleda na investicije iz Srbije u Sloveniji, budući da je potonja zemlja kojoj su potrebna nova radna mesta i sveže investicije. Slovenački ambasador je pohvalio investiciju kompanije Nekatar iz Bačke Palanke u Fruktal iz Ajdovščine.

"Nama će biti osobito drago, ukoliko dođu i neke grinfild investicije iz Srbije u Sloveniju. Takvih još nije bilo, ali svako ulaganje je veoma dobrodošlo", zaključio je ambasador But.

Vrednost srpskih investicija u Sloveniji iznosi oko 100 miliona evra. IT kompanija Komtrejd postala je vlasnik slovenačkog Hermesa, transakcija je vredna oko 40 miliona evra, Nektar je kupio slovenački Fruktal za više od 50 miliona evra dok je fabrika za proizvodnju deterdženta Beohemija iz Zrenjanina investirala u kompaniju Šampionka šest miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: