Negiraju dug, poreznike zaobilaze

Posle objavljivanja spiska najvećih poreskih dužnika, javno su se žalili i u Niš ekspresu i Srbijašumama ali nijedna od ovih firmi se nije obratila poreznicima.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 14.01.2012.

13:21

Default images

S druge strane, PU je sa spiska najvećih dužnika među pravnim licima osim Grada Beograda, „skinula“ i javna gradska preduzeća Poslovni prostor Stari Grad i Vračar.

U Niš ekpresu tvrde da rešenje na osnovu kojeg su se našli na spisku najvećih dužnika osporeno i da je postupak u toku. Dodaju da su tužili PU upravnom sudu u Beogradu, ali da su istovremeno zatražili odlaganje izvršenja poreskog rešenja do pravosnažnosti sudske odluk.

Upravi sud je usvojio njihov zahtev i zaustavio sprovođenje izvršenja.

U Srbijašumama koje sudeći prema spisku PU ima dug od 700 miliona dinara kažu da im nije jasno kako su se našli na listi najvećih poreskih dužnika, jer redovno izmiruje sve svoje obaveze.

Tvrde da se jedini dug odnosi se na neplaćanje doprinosa za socijalno i penziono za članove omladinskih zadruga, koji su bili angažovani od 1993. do 1999.

„Redovno smo isplaćivali sva dugovanja prema omladinskim zadrugama, koja su fakturisana. Nakon gašenja, omladinske zadruge nisu izmirile svoje obaveze, te je Poreska uprava 2001, ne obazirući se na propise o Zadrugama, utvrdila da su Srbijašume u obavezi da izmiri njihova zaostala dugovanja“, navodi se u saopštenju ove firme.

Međutim, Milenko Matković, predsednik Saveza omladinskih i studentskih zadruga Vojvodine, demantovao je ove navode Srbijašuma.

„Iznošenjem stava da su zloupotrebu izvršile omladinske zadruge tako što nisu prosleđivale uplaćena sredstva na ime poreza i doprinosa, pri čemu Srbijašume nisu navele na koje se to omladinske zadruge odnosi, nanosi se nemerljiva šteta omladinskim i studentskim zadrugama koje nisu povezane sa ovom pojavom kao i šteta zadružnom sistemu uopšte“, kaže Matković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: