Porez ne plaćaju ni aktivne firme

Država nema način da naplati 20 milijardi dinara, koliko aktivna preduzeća duguju za poreze i doprinose. Neki tvrde da se dužnici štite zbog socijalnog mira.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2012.

09:21

Default images

Ipak, Vlada Srbije je na taj način ostala bez fonda koji bi mogao da pokrije petinu prošlogodišnjeg budžetskog minusa.

U Poreskoj upravi procenjuju da će od 1.700 krivičnih i 50.000 prekršajnih prijava iz 2011. godine bar 500 nosilaca izdržavati zatvorsku kaznu, a 25.000 platiti novčanu koja ide i do milion dinara. Dešavalo se da Uprava blokira jedan račun, a da njegov vlasnik već sutradan otvori novu firmu sa novim računom i drugim gazdom.

Vladimir Ilić, jedan od direktora u Poreskoj upravi do 2006. godine, kaže da prodaja imovine u poreskom postupku ide sporo.

Poreznici nisu trgovci i nemaju potrebne kvalifikacije. S druge strane, država, zarad socijalnog mira, blagonaklono gleda na dužnike. Kada bi blokirala račune svim preduzećima koja ne plaćaju poreze, veliki broj ljudi bi ostao posla” , objašanjava Ilić.

On ističe da se firmama sa više računa može ući u trag, ali da i ovde postoje ograničenja.

“Po blokiranju jednog računa, vlasnik otvara novu ćerku firmu koja isplaćuje plate. Ona, međutim, nije poreski dužnik” , kaže Ilić.

Jedine konkretne sankcije neplatiše mogu očekivati od prekršajnih i krivičnih prijava kojih je prošle godine Poreska uprava podnela oko 50.000, odnosno 1.700. Novčane kazne su od 100.000 do milion dinara za pravno lice i od 5.000 do 50.000 za odgovorno.

Po krivičnim prijavama kazna ide do tri godine zatvora za poreski dug do 1,5 miliona dinara. Za duplo veći dug, kazna je do pet godina.

Ipak, Milan Škulić, profesor procesnog krivičnog prava, kaže da ne postoji vremenski limit jer sudski postupak može i da zastari, a da krivične i prekršajne prijave često nije lako dokazati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: