"Nedodirljivi" ostaju nedodirljivi

Poreska uprava Srbije trebala je da objavi spisak aktivnih firmi koje duguju za poreze i doprinose, a ne preduzeća kod kojih su ti dugovi realno nenaplativi.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2012.

13:42

Default images

To je izjavio član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković.

''Objavljivanje liste aktivnih firmi i iznosa koje je moguće naplatiti imalo bi smisla'', rekao je Šuković, navodeći da su svi očekivali da će na spisku i biti samo aktivne, kao i neke poznatije firme i ličnosti, ali da je to izostalo.

Tako se, dodao je, ''stvara sumnja da je spisak objavljen da bi se pokazalo kako se radi transparentno, a u isto vreme poslužio da se prikriju nedodirljivi''. Ocenivši da sve to ostavlja gorak ukus, mada za to, kako kaže, nema dokaza, Šuković kaže da ''spisak govori o neefikasnosti Poreske uprave i sudstva i drugih institucija, jer ako neko može da ne plaća porez deset godina, pitanje je šta su radile institucije sve vreme, kad su jasne procedure i zna se kako se to radi u svetu''.

''Nema tu nikakvih nejasnoća'', tvrdi Šuković dodajući da to što ima toliko poreskih neplatiša u Srbiji govori, ne samo o korupciji, već i o lošoj kulturi, jer nema kulture u plaćanju poreza i izmirivanju obaveza, kao u drugim zemljama.

Šuković navodi primer Švedske, gde samo dva odsto poreskih obveznika ne plaća poreze i kaže da tamo postoji kultura da se obaveze prema državi ispune do kraja.

Međutim, prema njegovom mišljenju, ne može da se podrži tvrdnja da poreznici nisu mogli da naplate dugovanja, jer su to onemogućavali propisi iz privatizacije i stečaja.

"Ostaje pitanje zašto je izostala reakcija da se ti propisi usklade, zašto su i ko je dozvolio da propisi budu takvi da oni ne mogu da obezbede osnovnu funkciju - naplatu poreza", rekao je Šuković ocenjujući da je "to slab izgovor za takve propuste uz toliko nagomilanog duga".

Šuković ne veruje da je moguće naplatiti poreski dug o kojem je javnost izvestila Poreska uprava i ističe da tome u prilog govori i činjenica da je većina firmi sa spiska neaktivna.

''Svi koji su izbegavali toliko dugo plaćanje poreza imali su dobre veze, a oni će te veze i tu svoju koruptivnu moć koristiti i ubuduće da ne plaćaju porez'', dodao je Šuković.

On je istakao da objavljivanje spiska svakako treba pozdraviti kao inicijalni korak, ali i poručio da treba nastojati da to "bude kompletno i bez ikakvih ograničenja, jer je plaćanje poreza obaveza koja se mora poštovati i ko to ne radi društvu nanosi veliku štetu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: