Preminuli duguju "neplaćeni" porez

Poreznici još nemaju računicu koji deo duga od 222 milijarde dinara, a koje treba da naplate od preduzetnika, građana i firmi jeste i realno naplativ.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 10.01.2012.

00:43

Default images

Na spisku se nalaze građani koje niko ne poznaje, odavno preminuli i firme koje tvrde da plaćaju na vreme

Posla na proverama poreskih kartica narednih dana će svakako biti. U to su uvereni i poreznici. Još ne mogu da kažu da li je nekome od "prozvanih" dužnika u međuvremenu dug zastareo, što se dešava posle pet godina.

A i kada dug po svim merilima zastari, poreznici ga ne otpisuju automatski, već dužnik mora da podnese zahtev. "Nije isključeno da će se pokazati da su službenici u nekim filijalama pojedine predmete čuvali u fiokama i to u dogovoru sa preduzećima ili pojedincima", kažu u Poreskoj upravi. Državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić ističe da je spisak poreskih dužnika tačan i validan i da iza njega stoji i Poreska uprava i nadležno ministarstvo.

Ipak, na spisku velikih dužnika za porez nalazi se i ime Laze Krvopića iz Žablja, koji je u 87. godini umro pre nešto više od deset godina. Njegova porodica najavljuje i tužbe protiv odgovornih.

"Nikada nikome ništa u životu nije ostao dužan", kategoričan je unuk Stanko, opisujući deda Lazu kao oličenje poštenja.

On navodi da u Poreskoj upravi nisu mogli da mu objasne kako se ovo dogodilo. "Rečeno mi je da su od nadležnih u Novom Sadu tražili da se ime Laze Krvopića stornira, ali da to još nije učinjeno. Još mi je rečeno da moj deda nije imao nikakva dugovanja", dodaje.

Bivši supružnici Anđelka i Miodrag Jerinić iz Ćuprije duguju za porez državi 290 miliona dinara. Kao građani duguju 120 miliona, dok njihova zajednička, danas već ugašena, firma Metalijum ima obavezu od 170 miliona dinara.

"Sa bivšom suprugom sam bio vlasnik ortačkog društva koje je likvidirano u sudu, uz potvrdu da nema dugova", kaže Miodrag Jerinić.

"Kasnijim kontrolama Poreska uprava nalazi dug od 11 miliona dinara. Pre četiri meseca hteo sam da promenim automobil, ali sam se šokirao kad sam video da je dug narastao na 48 miliona, a do kraja godine na svih 60 miliona. Dug likvidirane firme prebačen je na nas kao na fizička lica. Nemam trenutno prihode i čekam da ispunim jedan od uslova kako bi ostvario pravo na penziju", objašnjava on.

Leskovčani tragaju za najvećim dužnikom

Leskovački mediji već danima bezuspešno tragaju za izvesnim Nikolom Sretena Jovanovićem iz tog grada za koga Poreska uprava Srbije kaže da na ime poreza duguje 308 miliona dinara, najviše u Srbiji. Televizija Leskovac je tražila i pomoć gledalaca u traganju za najvećim poreskim dužnikom u Srbiji, a njen voditelj je bezuspešno pozivao tog čoveka da se javi u emisiju.

"Telefoni su se usijali i svako je imao svog kandidata sa istim imenom i prezimenom, ali na kraju smo dolazili do zajedničkog zaključka da to nije taj Novica", rekao je voditelj i novinar Dragan Marinković.

Građani u Leskovcu u nedostatku zvaničnih informacija, danima nagađaju koji se Leskovčanin krije iza imena neslavnog poreskog rekordera.

Zvaničnici poreske uprave u Leskovcu ne odgovaraju na pozive novinara, a po svoj prilici, zabranu kontakata sa predstavnicima medija dobili su i službenici, koji su ranije rekli da se provera može izvršiti samo upisom imena i prezimena na službenom kompjuteru.

U policiji je nezvanično ukazano na jednu osobu iz obližnjeg sela, koja je pre desetak godina privođena zbog šverca robe iz Bugarske, ali proverom na terenu Beta je došla do podataka da tamošnji Novica S. Jovanović nema "ni kučeta ni mačeta" i da se nikakva imovina ne vodi na njegovo ime. Čaršija je prethodno sumnjala na jednog leskovačkog uspešnog zanatliju, koji se i sam javio Beti i rekao da se njegov otac ne zove Sreten. "Dolazi mi da tužim Poresku upravu jer me danima zovu prijatelji i poznanici da provere da li sam ja taj neplatiša", požalio se ovaj zanatlija.

Kalkulisalo se i sa imenom jednog lica, pa sa imenimima biznismena i političara, ali ni jedan od njih nema sva tri navedena imena na spisku Poreske uprave.

U telefonskom imeniku se, inače, nalazi 12 vlasnika fiksnog telefona sa imenom Novica Jovanović. Svi vlasnici tih brojeva su u razgovoru sa Betom rekli da uredno izmiruju svoje poreske obaveze, a ni jedan od njih nije potvrdio da mu se otac zove Sreten.

U regionaloj Poreskoj upravi u Nišu, je rečeno da je za informacije nadležan onaj ko je objavio spisak, a služba za odnose sa javnošću u Republičkoj poreskoj upravi nije danas odgovorila na dopis kojim je traženo da se obelodani adresa misterioznog leskovačkog dužnika poreza od 308 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

14 h

Podeli: