Kako preživeti januarske račune?

Za mnoge građane januar je najduži mesec u godini tokom koga sabiramo račune i dugove, i pokušavamo manje da trošimo.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2012.

18:19

Default images

Sve to zato što su kraj decembra i početak januara vreme kada potrošimo najviše novca. Nova godina, božićni praznici i slave zahtevaju velike izdatke za većinu porodica.

Kupuje se samo najosnovnije. Posle velikog trošenja za novogodišnje i božićne praznike u januaru sledi štednja. Novčanik je kod većinje poluprazan, a potrebno je izdržati do kraja za većinu najdužeg meseca u godini.

Kako pokriti rupu u budžetu? Snalazi se ko kako može kako bi dočekao sledeču platu. Od minusa i kupovina na rate, pa do doznaka koje dobijaju od rođaka iz inostranstva.

Prosečna srpska porodica čak šezdeset odsto svojih zarada potroši na hranu i plaćanje režija za stan. Ono što preostane potroše na kupovinu lekova, poneki odlazak u bioskop ili možda putovanje.

Ipak, ekonomisti ocenjuju da građani ipak ne troše toliko nekontrolisano kao ranije jer strahuju da bi mogli ostati bez posla.

"Vrlo često uzimamo nove kredite refinansirajuće kredite kako bismo uspeli da izmirimo postojeće kreditne obaveze, ali svakako tonemo u dužničko ropstvo jer kada idete iz jednog minusa u drugio minus onda je to jedna vrsta spirale iz koje vrlo teško možete da izađete na zelenu granu", kaže Saša Đogović iz IZIT-a.

On navodi i da se u ovakvom ambijentu ne može u ovoj godini očekivati nekakav rast životnog standarda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: