"Dijaspora je faktor stabilnosti"

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković kaže da je rekordni priliv deviznih doznaka iz dijaspore od skoro 5,5 milijardi dolara u protekloj godini ohrabrujući.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2012.

11:31

Default images

On je naveo da je tako visok priliv deviznih doznaka jedan od najznačajnijih faktora ekonomske stabilnosti u Srbiji.

Ministar je naveo i da je od 2000. godine do danas po osnovu deviznih doznaka u Srbiju ušlo više od 40 milijardi dolara.

"To je važna finansijska injekcija koja je Srbiji omogućila da lakše prebrodi tranzicioni period", kazao je Srećković u intervjuu za frankfurtske "Vesti", navodeći da u vremenima ekonomskih poremećaja i krize u svetu, srpska dijaspora doznačuje više novca nego u periodima ekonomske stabilnosti i prosperiteta. Konstantno visok priliv deviznih doznaka jedan je od najznačajnijih faktora ekonomske stabilnosti u Srbiji, dodao je on.

"O tome najbolje govore podaci da je učešće deviznih doznaka iz dijaspore u ukupnom društvenom proizvodu prethodnih 10 godina dva i po puta veće od direktnih stranih investicija", objasnio je Srećković.

Dijaspora je, prema njegovim rečima, oduvek novčano pomagala svoju rodbinu i prijatelje. Značajan iznos transferisanih sredstava će se, uveren je ministar, i ubuduće koristiti na ovaj način, ali bi svakako bilo korisno da se ta sredstva usmeravaju u investicije.

Upitan da li država ima način za to preusmeravanje, Srećković je odgovorio da se to može rešiti jedino temeljnom i preciznom strategijom kako da se ova značajna sredstva ne koriste samo u svrhu podizanja standarda gradjana već i u svrhu podizanja ukupnog razvoja zemlje i regionalne ravnomernosti u razvoju.

"Dosta toga je učinjeno na planu podsticanja investicija dijaspore u Srbiju. Ipak, treba nastaviti informisanje dijaspore o konkretnim mogućnostima ulaganja u privredu Srbije", rekao je on.

"Nastavićemo da nudimo dijaspori konkretne projekte za ulaganja, kako smo do sada činili putem multimedijskih kataloga, na internet stranicama i u informativnim publikacijama. Naravno da imamo svest o preprekama i problemima sa kojima se susreću investitori, a koje moramo prevazići da bismo stvorili poslovni ambijent na koji su oni navikli u zemljama u kojima žive", najavio je ministar dijaspore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: