Orbović: Samo nam je ulica ostala

Poslednje tri godine "ubile su" 250.000 radnih mesta, uprkos optimizmu političara koji su tvrdili da će Srbija zapravo profitirati.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 09.01.2012.

10:50

Default images

A danas, za razliku od ranijih govorancija, bez ikakvog ustezanja i uvijanja, najavljuju još težu godinu.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, objašnjava da li je konačno proradila "retorika istine" ili se podižu nove ograde usled nedostatka izlaza.

"Svi su konačno uvideli koliku su grešku napravili 2008. dajući lažnu nadu. Čak su nam, ne tako retko, ponavljali i onu narodnu "dok nekom ne smrkne, drugom ne svane", aludirajući da ćemo baš mi profitirati krizom. A svi smo svedoci da nam se, ipak, smrklo. Postalo je očito da vlast nema način da predvidi šta će se dalje događati, a svakako ni mere kojima bi mogli zaštiti srpsku privredu i sve zaposlene. Zato su odlučili da makar pričaju drugačije", kaže on. Na pitanje šta bi nas još moglo zadesiti, Orbović kaže:

"Već smo doživeli opštu kataklizmu, izgubili radna mesta i pali na nivo najnižih plata u okruženju. Sigurno je da nećemo napraviti nikakav pomak unapred, već ćemo ostati na istom nivou".

Prema njegovim rečima, sindikat će se boriti da ne dođe do novih otpuštanja, jer je broj radnika već izjednačen sa brojem penzionera, a kada tome dodate i nezaposlene, jasno je da bi svako dalje opadanje broja zaposlenih bilo katastrofalno.

"Koristićemo sve što nam je dozvoljeno. Primat ćemo, naravno, dati dogovoru, ali ukoliko to ne uspe, uslediće protesti i, na kraju, ulica", kaže Orbović i dodaje:

"Narod više ne može da izdrži toliko nezadovoljstvo i to baš zato što su izostali svi efekti. Štrajkova će svakako biti manje, jer svi koji rade, pa čak i oni za male plate, misle da su privilegovani, što je sramotno. A na ulicu ne bi izašli samo zaposleni nego svi - mladi, bez posla, gladni... To je velika populacija koja više nema način da preživi i koja traži egzistencijalno rešenje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: