Standard imaju Nemci,ovde toga nema

Čak 53,6 odsto domaćinstava u Srbiji prošle godine bilo u lošijoj finansijskoj situaciji nego 2009. Nije reč o standardu, već o bukvalnom preživljavanju.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2012.

07:24

Default images

Kako sa skromnim zaradama pokriti ceo mesec?

Većina građana bi rekla da ni čarobni štapić ne bi mogao da pomogne, jer nam samo za osnovne potrebe - hranu, sredstva za higijenu i račune, odlazi gotovo ceo kućni budžet.

Istraživanja pokazuju da je čak 53,6 odsto domaćinstava u Srbiji prošle godine bilo u lošijoj finansijskoj situaciji nego 2009, a kod 34,8 odsto njih situacija je ista. Samo 7,5 odsto porodica misli da živi bolje nego pre. Ekonomisti tvrde da se u Srbiji više ne može govoriti o standardu, već je reč o bukvalnom preživljavanju. Cene su sve bliže evropskim, plate su nam daleko od proseka Starog kontinenta, pa ne čudi što je promet u radnjama i za trećinu manji nego ranijih godina.

"Podatak da se na hranu potroši 44 odsto prosečnog kućnog budžeta govori sve. Ljute me pojedine moje kolege koje pričaju o standardu. To ne postoji u Srbiji", kaže ekonomista Vladana Hamović.

Ona navodi da "standard imaju Nemci, koji uz kvalitetnu hranu mogu od svojih primanja da plate odmor, kupe knjigu, posete pozorište, bioskop i priušte sebi trenutke opuštanja. U Srbiji se kupuje sve manji broj proizvoda, samo ono što je neophodno za preživljavanje. S druge strane, kupujemo manje kvalitetnu hranu, jer za bolji kvalitet većina u Srbiji nema novca".

U potrošačkoj korpi većine potrošača Srbije svakodnevno se nađe samo ono što je neophodno za opstanak. To su hleb, mleko, a ponekad i nekoliko stotina grama mesa, naravno najjeftinijeg. Prosečna dnevna kupovina pre četiri godine vredela je 410 dinara, a lane je bila "teška“ 356 dinara. Za 410 dinara 2008. godine korpa je mogla i da se popuni, dok je prošle godine 356 dinara bilo dovoljno za hleb, dve litre mleka i jogurt.

U svakodnevnom pazaru, 18 najvažnijih namirnica 2008. godine učestvovalo je sa 59 odsto, a lane sa čak 72 odsto, što znači da građani kupuju samo osnovno za život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: