Nova godina - novi dug od 4 mlrd. €

Vlada Srbije namerava da u 2012. godini za pokrivanje budžetskog deficita i vraćanje dugova emituje državne obveznice vrednosti 408,49 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 01.01.2012.

12:55

Default images

Budžet za ovu godinu predviđa da na domaćem tržištu budu emitovane državne hartije u domaćoj i stranoj valutu od oko 304 milijard dinara, dok bi pokrivanje minusa od 104,44 milijardi dinara bilo pokriveno evrobvezicama.

Precizira se da je za finansiranje budžetskog deficita, nabavku finansijske imovine i otplatu glavnice po osnovu dugova domaćim i stranim kreditorima potrebno ukupno 497,59 milijardi dinara i dodaje da su planirana primanja po osnovu zaduživanja manja od potrebnih sredstava za 50,08 milijardi dinara. To smanjenje gotovine je na račun već emitovanih evrobveznica u 2011. godini.

Država Srbija će se u 2012. godini dodatno zadužiti davanjem garancija za kredite do iznosa od 318,34 milijarde dinara.

Za garancije za zajam Svetske banke Javnom preduzeću Putevi Srbije biće data garancija od 7,46 milijardi dinara za zajam za obnavljanje putne mreže i podizanje nivoa bezbednosti saobraćaja.

Predviđene su garancije za kredite Nemačke razvojne banke (KFV) od 12 milijardi dinara, za garancije stranim vladama predviđeno je 112 milijardi dinara, a poslovnim bankama 90 milijardi dinara.

Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) biće date garancije u ukupnoj vrednosti od 40,31 milijardu dinara za sedam zajmova, a Evropskoj investicionoj banci (EIB) za pet zajmova vlada će dati garancije u ukupnoj vrednosti od 55,39 milijardi dinara.

Kod garancija za kredite EBRD najveća pojedinačna garancija je za kredit Železnice Srbije za obnavljanje pruga na koriduru 10, vredna 9,99 milijardi dinara.

Sledi garancija od 9,1 milijardu dinara za zajam Transnafte za izgradnju produktovoda, za šta će biti data i garancija EIB-u od devet milijardi dinara.

Među većim pojedinačnim garancijama stranim vladama je garancija za zajam Vlade Japana Javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije od 28 milijardi dinara i ruski kredit Železnici Srbije od 59,68 milijardi dinara za infrastrukturne projekte i vozna sredstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: