Nema carine na uvoz računara iz EU

Prema Prelaznom trgovinskom sporazumu sa Evropskom unijom (EU), nastavlja se liberalizacija carina za uvoz proizvoda poreklom iz Unije.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 01.01.2012.

07:32

Default images

Najvažnije novine su da se za uvoz kombinovanih frižidere sa zamrzivačem, mašina za sušenje veša, kompjutere, monitore i mobilne telefone iz EU neće plaćati carina.

Za automobile sa dizel motorom, zapremine od 1.500 do 2.000 kubnih centimetara, carina će iznositi 2,5 odsto, dok će se za "benzince" zapremine motora do 1.000 "kubika" od 1. januara naplaćivati carina od pet odsto.

Načelnik sektora za carinski sistem i politiku u Ministarstvu finansija Nadica Pantović kaže da će 2012. godinu obeležiti dalja liberalizacija stopa carine za primenu skoro svih sporazuma o slobodnoj trgovini koji su na snazi u Republici Srbiji i precizirala da se to odnosi na Prelazni trgovinski sporazum, EFTA i Sporazum sa Turskom.

Od sredine decembra smo imali i dalju liberalizaciju stope carine za poljoprivredne proizvode za CEFTA sporazum, podsetila je ona i dodala da će se Prelazni trgovinski sporazum od 1. januara primenjivati prema dinamici koja je ispregovarana za četvrtu godinu liberalizacije, osim za ribe i prerađene prehrambene proizvode, za koje će se primenjivati dinamika za petu godinu.

"Naš uvoz po Prelaznom trgovinskom sporazumu, u odnosu na ukupan uvoz iz Evrope, predstavlja 67 odsto ukupnog uvoza iz EU. Istovremeno, prema podacima Uprave carina, za 10 meseci, preferencijalni uvoz po sporazumu predstavlja 42 odsto ukupnog uvoza iz celog sveta, što direktno govori o značaju benefita koji naša zemlja ima pri uvozu po preferencijalnim uslovima iz EU", naglasila je Pantovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: