Za 50 godina Bor izlio 180 t zlata

U topionici bakra u Boru u proteklih 50 godina izliveno je 180 tona čistog zlata, kaže direktor topionice Boban Todorović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.12.2011.

19:14

Default images

Kako kaže, prema prozvedenom zlatu Bor spada u srednje svetske proizvođače tog plemenitog metala.

"U ovdašnjoj livnici proizvodimo zlato standardne čistoće, čija je trenutna cena na tržištu 35 evra po gramu. Još koristimo finsku tehnologiju firme Ototek, koja je stara pola veka, i koja garantuje dobar kvalitet poluga", dodao je on. U livnici zlata važe stroga pravila diskrecije, zabranjeno je slikati radnike, a kamere su postavljene u svim delovima preduzeća.

Krije se broj zaposlenih, a na ulazu su oštre mere bezbednosti, pa svi bivaju prekontrolisani metal-detektorom.

Novinari su saznali da livenje zlata traje dva do tri meseca, a taj plemeniti metal dobija se od mulja koji se taloži prilikom dobijanja čistog bakra.

Rekordna izrada zlata bila je 1979. godine, kada je izliveno 5,2 tone tog metala.

Inače, cena jedne poluge zlata po sadašnjoj berzanskoj ceni je 437.500 evra. Poluga je teška 12,5 kilograma, i zbog specificnog konusnog oblika navodno je nemoguće podići sa dva prsta.

"Anegdote kažu da je polugu ipak pre mnogo godina podigao jedan mađarski ambasador koji je posetio livnicu, a to je navodno uspelo i nekadašnjem generalu Nikoli Ljubičiću", rekao je jedan od radnika koji nije želeo da mu se pominje ime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: