Taksa na zemljište "ubija" privredu

Unija poslodavaca Srbije pokrenuće u okviru Socijalno-ekonomskog saveta inicijativu za ukidanje takse na gradsko građevinsko zemljište.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 28.12.2011.

14:07

Default images

Razlog za to je smanjenje izdataka koje imaju privreda i građani.

U saopštenju se navodi da se "naplatom te takse krši Ustav Srbije" i da taksa na gradsko građevinsko zemljište, kao ostatak iz perioda socijalizma kada se imovina nije oporezivala, u praksi predstavlja "vrstu paraporeza na imovinu", a njen iznos je za mnoga preduzeća veća i od poreza na dobit. "Taksu je neophodno ukinuti jer su, promenama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, gradovi i opštine u Srbiji dobili 80 odsto prihoda od poreza na zarade zaposlenih na teritoriji lokalne samouprave, čime su im prihodi udvostručeni", piše u saopštenju.

U UPS ističu da su u poslednjih nekoliko meseci uradili analizu zakonskih osnova, prirode i visine te takse i posredstvom Organizacije poslodavaca Evropske unije, čiji je UPS pridruženi član, uradili poređenje sa 24 zemlje EU, kada je u pitanju taksa na gradsko građevinsko zemljište.

Kao razlog za ukidanje te takse navodi se da njena naplata preko uplatnica Infostana predstavlja "dupliranje poreza na imovinu, što predstavlja grubo kršenje Ustava Srbije koji kao vrhovni pravni akt jemči da se ne može dva puta naplatiti porez ili naknada na isti predmet oporezivanja".

U UPS objašnjavaju da Ustav Srbije i drugi zakoni regulišu pojam takse kao naknade za usluge, ali da u slučaju naplate takse za gradsko građevinsko zemljište "ne postoji nikakva usluga koju Republika ili lokalne samouprave obavljaju za obveznika takse".

Dodaje se i da "prilikom kupovine nepokretnosti ili zemljišta novi vlasnik plaća porez na prenos apsolutnih prava, a kasnije svake godine porez na imovinu, tako da kroz porez plaća državi naknadu za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta".

Iz UPS podsećaju da ova taksa ne postoji u bilo kojoj od 24 zemlje članice EU, ali da je u Srbiji plaćaju privreda i građani u svim većim gradovima, ali i u nekim manjim opštinama.

Naglašeno je i da je taksa višestruko uvećana za privredne subjekte u odnosu na građane, zbog čega "predstavlja značajno opterećenje u poslovanju preduzetnika, malih, srednjih i velikih preduzeća".

Taksa na gradsko građevinsko zemljište "predstavlja samo jedan na listi od prosečno 46 nameta (raznih poreza, taksi, naknada, viših cena komunalnih usluga) koje privredni subjekti u gradovima i opštinama Srbije plaćaju svakog meseca", ističe se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: