Anđelković: Politika koči Železnicu

Neusvajanje zakona o železnici u parlamentu iz političkih razloga usporiće započetu reorganizaciju i modernizaciju srpskih železnica u 2012. godini.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.12.2011.

13:31

Default images

To su ocenili čelnici Železnica Srbije.

Poslanici Skupštine Srbije u ponedeljak 26. decembra nisu prihvatili taj zakonski predlog jer je za njega u parlamentu glasalo 11 od 129 poslanika tada prisutnih u skupštinskoj sali.

Predsednik Skupštine Železnice Srbije Zoran Anđelković je rekao da je neusvajanje tog zakona u prethodnih nekoliko meseci već usporilo reorganizaciju Železnica Srbije, koje su već od 2012. trebalo da budu tranformisane u holding. Anđelković je rekao da se on protivi tome da bilo koji deo Srbije kontroliše regionalne i međunarodne pruge već da to treba da bude na nivou cele države.

On je rekao da od usvajanja tog zakona zavisi i brzina liberalizacije tržišta za železnički prevoz u Srbiji.

Predstavnici železnica su istakli da je jedna od osnovnih preporuka Evropske komisije, kada je reč o zahtevu Srbije za kandidaturu u EU, i da se kompanije u državnom vlasništvu, kao što su i Železnice Srbije restrukturiraju iz javnih preduzeća u holding kompanije, kao i da u Evropi više ne postoji nijedno železničko preduzeće koje posluje kao javno.

Čelnici Železnica Srbije su istakli da se mora završiti započeti proces reorganizacije kako bi železnica mogla efikasnije i profitabilnije da posluje i bude uspešna kao u nekim drugim zemljama.

Akcionarsko društvo Železnice Srbije osnovaće četiri zavisna društva kapitala za upravljanje železničkom infrastrukturom, prevoz putnika, prevoz robe i upravljanje imovinom, a predviđeno je i da kontrolno, odnosno matično društvo, zajedno sa ova četiri čine Železnice Srbije.

Tom reformom biće promenjen i način finansiranja železničkog saobraćaja u Srbiji jer će između vlade i zavisnih društava, kao i između samih društava postoji ugovorni odnosi.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija objasnila je, u ponedeljak, da taj zakonski predlog nije mogao da dobije potrebnu podršku jer se insisitralo na tome da imovina železnica na teritoriji Vojvodine bude vlaništvo pokrajine.

"Činjenica je da nije bilo spremnosti u vladi da se to prihvati", navela je Kolundžija i dodala da sada ostaje da se vidi kako vlada taj problem može da rešsi.
Ona je dodala i da ne zna kako bi bilo moguće da se nova verzija zakona uskoro nadje pred poslanicima, s obzirom na to da se u pozicijama vlade i poslanika Saveza vojvodjanskih Madjara - ništa nije promenilo.

Poslanici Skupštine Srbije taj zakonski predlog, takođe, nisu uspeli da usvoje 12. septembra, budući da su mu podršku tada uskratili poslanici SVM.

Oni su bili nezadovoljni što Vlada Srbije nije prihvatila njihove amandmane da se Vojvodini obezbede odredjena prava nad železničkom infrastrukturom na njenoj teritoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: