Region zbog suše uvozi struju

Višemesečna suša u većini zemalja u regionu izazvala je probleme u proizvodnji i snadbevanju strujom pa se izlaz zasad traži i nalazi u povećanom uvozu struje.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.12.2011.

12:39

Default images

Gotovo sve zemlje u regionu su prisiljene da uvoze struju što je u poslednje vreme dovelo do porasta cena, ističe se u analizi portala "SETimes".

Pad vodostaja kakav na nekim rekama nije zabeležen decenijama smanjio je proizvodnju struje u hidroelektranama , dok termoelektrane i nuklearne central, u Bugarskoj i Rumuniji, rade punom snagom. U Rumuniji proizvodnja električne energije je pala, a izvoz energije se smanjio. Vodeći proizvođač "Hidroelektrika" bio je primoran da raskine neke komercijalne ugovore posle nedavnog incidenata u jednom od njenih objekata.

Sve elektrane u Bugarskoj rade punom parom, a izvozi se 1.200 megavatčasova. Međutim, zemlja je blizu svog maksimalnog proizvodnog i izvoznog kapaciteta od 1.230 megavatčasova.

Situacija je mnogo gora u Crnoj Gori i Albaniji, koje uvoze električnu energiju zbog smanjenog dotoka na rekama na kojima imaju centrale.

Situacija nije ništa bolja u Makedoniji, koja uvozi 400 megavatčasova. Sa problemima u snadbevanju se suočava i Grčka, gde se uvozi oko 250 do 300 megavatčasova.

Hrvatska i Bosna i Hercegovina takođe uvoze struju, 800 MW odnosno 100 -150 MW časova.

Na Balkanu problemi sa strujom će se nastaviti i u januaru, pošto meterolozi početkom godine predviđaju niske temperature kada se potrošnja struje povećava. Čak i ako stignu zakasnele padavine, biće potrebno nekoliko sedmica da se vodostaj na rekama u regionu vrati u normalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: