Dinari sve traženiji, evro ne pada?

Praznična groznica drma i menjačnice, koje od ove nedelje beleže veći otkup deviza od građana.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 28.12.2011.

10:56

Default images

Menja se „na sitno“ ali češće, tako da se, prema rečima Borislava Brujića, predsednika Udruženja menjača Srbije, beleži dnevno i za petinu veći otkup stranog novca od građana.

Evro po zvaničnom srednjem kursu danas vredi 102,65 dinara, ali je teško prognozirati sa kojim nivoom kursa ćemo okončati 2011. godinu.

"Iako se u menjačnicama beleži veća tražnja za dinarima, to ne mora da znači da će evro obavezno da slabi u narednom periodu, jer se zvaničan kurs utvrđuje u međusobnom trgovanju banaka", podseća Brujić.

On dodaje da će se, po svemu sudeći, obistiniti želja menjača da zvaničan kurs do 31. decembra ne premaši 105 dinara za evro.

Podsetimo, dinar je tokom ove godine najjači bio 23. maja, kada je srednji kurs bio 96,7 dinara za jedan evro.

Domaća valuta je najslabija bila uoči božićnih praznika, 6. januara, kada se za evro po srednjem kursu dobijalo čak 106,49 dinara. To je, ipak, niže od najvećeg kursa zabeleženog godinu pre, kada je evropska valuta u određenom periodu premašivala i 107 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: