Poslanik vredi 2,7 miliona dinara

Političke stranke koje planiraju da izađu na naredne parlamentarne izbore dobile su dodatni motiv za što bolji rezultat.

Srbija

Izvor: Danas

Sreda, 28.12.2011.

09:44

Default images

Naime, jedno osvojeno poslaničko mesto omogućiće pokrivanje troškova izborne kampanje od oko 2,7 miliona dinara.

Ovo je proračun nevladine organizacije Transparentnost Srbija, koja procenjuje da je vladinim Predlogom budžeta za 2012. predviđeno posebno izdvajanje od 844,028 miliona dinara za finansiranje kampanje. Od tog iznosa 168,8 miliona biće podeljeno „na ravne časti“ između svih izbornih lista, a na ostatak će za pokriće troškova izborne kampanje moći da računaju samo parlamentarne političke partije, pri čemu će jedno osvojeno poslaničko mesto omogućiti pokrivanje troškova od oko 2,7 miliona dinara.

Povrh toga, za izborne kampanje na drugim nivoima vlasti biće izdvojeno još oko 250 miliona dinara iz budžeta AP Vojvodine i lokalnih samouprava.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, za Danas kaže da je cifra od 2,7 miliona dinara „po poslaniku“ duplo veća nego na prošlim izborima od pre četiri godine, jer su sva izdvajanja za stranke iz državnog budžeta dvostruko uvećana.

Prema njegovim rečima, zbog uvećanja državnih izdvajanja za izbornu kampanju postoji mogućnost da aktivnosti političkih stranaka i koalicija budu „veoma skupe“ i da je zato loše što zakonodavac nije ograničio novac koji u tu svrhu može da se prikupi.

Nenadić procenjuje da će ponašanje partija u izbornoj kampanji zavisiti od toga koliko će biti svesne da će svi prihodi i rashodi biti kontrolisani.

„Ukoliko se budu plašili kontrole, biće manje kršenja zakona. Ova kampanja će biti primer, a pravi efekti kontrole desiće se tek na izborima koji će doći posle ovih 2012. godine“, kaže Nenadić, koji ujedno upozorava da predlogom republičkog budžeta uopšte nije predviđeno izdvajanje sredstava za kontrolu izborne kampanje.

Transparentnost navodi da je iskustvo drugih zemalja pokazalo da se sa znatnim povećanjem budžetskih dotacija smanjuje zainteresovanost i angažovanje političkih stranaka u prikupljanju članarine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: