Autoputem kroz celu Srbiju od 2016.

Srpski putari najveće dostignuće ove godine vide u završetku auto-puta kroz vojvođansku ravnicu, a kažu da će i sledeće godine imati šta svečano da se otvara.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 27.12.2011.

14:25

Default images

Putari imaju i svoju novogodišnju želju - znaju da im za održavanje svih puteva sem auto-puteva nedostaje još tačno dve milijarde evra.

Kompletan autoput na trasi Koridora 10 kroz Srbiju biće završen do kraja 2015. godine, izjavio je direktor Koridora Srbije Mihajlo Mišić.

On je rekao da će istočni krak Koridora 10 od Niša do Dimitrovgrada biti završen do kraja 2014. godine, a južni krak od Leskovca prema makedonskoj granici do kraja 2015. godine. Mišić je istakao da je južni krak Koridora 10 najteži za izgradnju autoputa i da će zbog toga taj deo biti završen poslednji. U izgradnju i obnovu puteva u Srbiji u 2012. godini biće investirano oko 800 miliona evra, najavili su predstavnici preduzeća Koridori Srbije i Putevi Srbije.

Zoran Drobnjak je kazao da će u obnovu putne mreže biti uloženo oko 400 miliona evra u 2012. godini, a direktor Koridora Srbije Mišić je dodao da će još toliko novca biti uloženo u izgradnju Koridora 10 i 11 kroz Srbiju. Drobnjak je naveo da je ukupno potrebno Srbiji oko dve milijarde evra da bi se putevi doveli u dobro stanje.

On je rekao da će Putevi Srbije imati skoro 10 milijardi dinara manje u 2012. nego ove godine. Računa se da će dobiti za obnovu puteva 8,8 milijardi dinara, da će iz svojih sredstava izdvoji 130 miliona evra, od Svetske banke će povući deo kredita između 20 i 30 miliona dolara i obezbediti za obnovu puteva još oko 150 miliona evra.

Prema rečima Drobnjaka, cene putarina u Srbiji neće biti povećavane do izbora nove vlade. Drobnjak je rekao da će u planiranih 400 miliona evra ući i 100 miliona evra namenjenih održavanju puteva.

On je kazao da će cena izgradnje novog mosta preko Dunava kod Beške biti uskoro poznata ali da sada ne sme da se iznese da ne bi došlo do tužbi. Prilikom potpisivanja ugovora za izgradnju novog mosta kod Beške bila je predviđena cena oko 37 miliona evra.

Drobnjak je rekao da oni pregovaraju sa izvođačem radova austrijskom Alpinom koja traži dodatni novac jer tvrdi da je u gubitku. On je kazao da svaki izvođač tvrdi da je u gubitku i traži dodatni novac i da Putevi Srbije pokušavaju sa Alpinom da potpišu memorandum ali da Alpina odugovlači.

Generalni drerektor Puteva Srbije je rekao i da bi cela obilaznica oko Beograda trebalo s punim profilom da bude završena do kraja 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: