Državna pomoć građevini i u 2012.

Vlada Srbije će do kraja 2012. godine pomagati građevinski sektor kako bi bili prevaziđeni negativni efekti ekonomske krize u toj oblasti.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.12.2011.

16:48

Default images

Izmenama je utvrđeno da se rok važenja tog zakona produži za godinu dana, odnosno do kraja 2012, jer je ocenjeno da će se kriza nastaviti i iduće godine.

Osnovni cilj zakona jeste da se u uslovima svetske ekonomske krize doprinese očuvanju radnih mesta i zaposli domaća građevinska operativa, kao i da se podstakne privredni rast u drugim sektorima privrede.

Vlada Srbije je, primenjujući zakon, u ovoj godini odobrila 250 projekata čije je finansiranje obezbeđeno delom iz republičkog budžeta i još 75 projekata za koja su sredstva u celosti obezbedili predlagači projekta.

Zakonom o podsticanju građevinske industrije utvrđeno je da Vlada Srbije, na predlog nadležnih ministarstava i organa lokalnih samouprava, utvrđuje listu projekata za izgradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju, koji se u celosti ili delimično finansiraju iz republičkog budžeta.

U realizaciji projekata mogu učestvovati građevinska preduzeća čije je sedište na teritoriji Srbije, koja imaju odgovarajuće iskustvo i reference i zapošljavaju veći broj radnika. Pri realizaciji projekata mora se koristiti domaći građevinski materijal u učešću najmanje 70 odsto od ukupno potrebnog materijala.

Skupština Srbije usvojila je i izmene Zakona o stanovanju koje bi trebalo da reše probleme brojnih zahteva za otkup stanova, zbog promene načina u obračunu plaćanja kako bi se nastavio otkup za sve koji su to pravo stekli.

Problem je, kako je navodi u obrazloženju predlagača, nastao pošto Republički zavod za statistiku od 1. januara 2011. godine kao meru inflacije više ne objavljuje podatke o cenama na malo već o potrošačkim cenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: