Stanovi će se prodavati do februara

U poslednjih nekoliko meseci prodaja stanova u Srbiji je porasla, a stručnjaci za prodaju nekretnina tvrde da je razlog nestabilnost evra.

Srbija

Izvor: Danas

Ponedeljak, 26.12.2011.

10:25

Default images

Kaća Lazarević, suvlasnik agencije Alka, naglašava da se građani koji poseduju novac u bankama umesto da štede odlučuju za kupovinu nekretnina jer smatraju da će na takav način njihov novac biti bolje zaštićen.

"Neizvesnost šta će se desiti sa evrom i strah da će ta valuta izgubiti na vrednosti stimuliše građane da povlače svoj novac iz banaka", kaže ona. Kako dodaje, sa druge strane, cena stanova u ovom trenutku je povoljna, odnosno spustila se na realan nivo.

"Banke su prepolovile kamate što stvara dodatne povoljnosti za one koji žele da reše stambeno pitanje. Recimo, stan koji je koštao 250.000 evra sada može da se kupi za 200.000 što svakako predstavlja priliku koju treba iskoristiti", kaže Kaća Lazarević.

Prema njenim rečima, prisutna je pojava da naši ljudi koji žive u inostranstvu povlače novac iz banaka i ulažu ga u nekretnine u Srbiji.

Kaća Lazarević dodaje da je reč o prolaznom trendu i da ne treba očekivati da će da potraje duže od januara ili najkasnije februara 2012.

Tomislav Sekulić, predsednik Udruženja posrednika za promet nekretnina, kaže da se prodaja stanova povećala za 25 do 30 odsto i slaže se sa konstatacijom Kaće Lazarević da takva situacija neće potrajati u dužem periodu.
"Tačno je da je došlo do veće potražnje, ali samo za određenim tipom nekretnina. Reč je o stanovima veličine između 50 do 70 kvadratnih metara. Ti stanovi imaju takve cene da se kasnije mogu lako prodati po kupovnoj ceni, čak možda i po višoj", kaže Sekulić.

Tako, kako dodaje, se za kupovinu stanova odlučuju i oni koji žele da ih rentiraju, kao i oni koji nemaju rešeno stambeno pitanje a poseduju potrebne sume novca.

"Strah od pada vrednosti evra i novog naleta ekonomske krize su, takođe, uzrokovali veće interesovanje za kupovinu stanova. Narod procenjuje da je bolje da novac investira u nekretnine nego da ih drži u bankama i rizikuje da devize izgube svoju vrednost", kaže Sekulić.

Inače, pored manjih stanova povećana je i potražnja za lokalima, porodičnim kućama i placevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: