Srbiji će zafaliti radnika

Do 2030. godine u Srbiji će, prema procenama, procenat starijih od 65 godina porasti na najmanje 22 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.12.2011.

10:12

Default images

Približno će svaki četvrti stanovnik spadati u grupu starijeg stanovništva.

Uz porast životnog veka za 1,4 godine godišnje, sa 69,7 na 71,1 za muškarce i sa 75 na 76,4 za žene, procenat starijih od 80 godina će se, prema projekcijama, više nego udvostručiti, pokazuju podaci iz Nacionalnog izveštaja o starenju u Srbiji za 2011.

U izveštaju se ističe da je u popisu iz 2002. utvrđeno da je proces starenja u velikoj meri zahvatio celokupno stanovništvo i da je stanovništvo Srbije po svim demografskim kriterijumima izrazito staro. Naime, od 7,5 miliona stanovnika, 1,3 miliona ima 65 ili više godina, tako da je učešće starijih veće od 17 odsto, a građani od 80 i više godina, prema podacima iz prethodnog popisa, činili su dva odsto stanovništva.

Iako podaci o starosnoj strukturi stanovništva iz popisa koji je urađen u oktobru ove godine još nisu dostupni, prema procenama Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine u našoj zemlji je živelo 974.785 stanovnika uzrasta od 65 do 79 godina i 258.629 od 80 i više godina.

Vladimir Nikitović iz Centra za demografska istraživanja kaže da će broj starijih od 65 godina, koji u Srbiji ionako čine veliki procenat, dodatno porasti u narednih pet do sedam godina, jer čuvena posleratna „bejbi bum“ generacija, kada je došlo do eksplozije prirodnog priraštaja, polako ulazi u starije stanovništvo.

Prema njegovim rečima, osetiće se i veliki manjak radne snage.

"Stopa rađanja u Srbiji je ispod jedan, što znači da iza jedne žene ne ostaje u proseku dvoje dece, koliko je neophodno za prostu zamenu generacija. Ovaj nedostatak neće moći da se nadomesti ni porastom nataliteta u narednom periodu, tako da je veoma bitno da znamo koje stanovništvo odlazi, a koje dolazi i zašto je tako, kako bi država mogla da donese adekvatne odluke", naglašava Nikitović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: