Vlada ukida muzički dinar za IT?

Muzički dinar i naknade za izdavačke kuće na IT opremu mogli bi da budu smanjeni posle razgovora organizacija za zaštitu autorskih prava i firmi iz ovog sektora

Srbija

Izvor: Blic

Nedelja, 25.12.2011.

23:37

Default images

To bi bilo dobro i za građane jer ne bi bilo poskupljenja ove robe, koje najavljuje IT sektor.

Dve strane imaju još nedelju dana da se dogovore jer bi uskoro trebalo da izađe Službeni glasnik sa novim naknadama, koje IT firme smatraju neopravdano visokim. Postoje nezvanične informacije da bi i Vlada Srbije mogla da se umeša i čak ukine taksu na ovu robu.

Dve strane pokušaće da se dogovore o visini i spisku robe na koju će se naknada za zaštitu autorskih prava naplaćivati od sledeće godine. Po komadu CD-a i DVD-ja, prema računici IT firmi, muzički dinar biće oko 15 odsto nabavne cene, što je znatno više od okolnih zemljama, gde je od tri do šest odsto. Ova industrija smatra da ozvaničenje naknade, o kojoj se razgovara već dve godine, osnažuje i tužbe zaštitnika autorskih prava na ime dugovanja iz prethodnih godina, koja dostižu devet miliona evra. Sve to, dodaju, zatvoriće mnoge firme i povećati cene, čak i kompjutera. Zaštitnici autorskih prava smatraju da su naknade na nivou drugih zemalja u Evropi i regionu.

Vlada Srbije je preko svog tela, Komisije za autorsko i srodna prava, odobrila naknade koje su pripremile tri autorske organizacije - Organizacije muzičkih autora Srbije - Sokoj, Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora PI.

Posle odobrenja one su pripremile predlog uredbe sa taksama, predale ga Službenom glasniku i očekuju objavljivanje sledeće nedelje. Sada, međutim, prema nezvaničnim informacijama, Vlada razmišlja da ukine muzički dinar na IT robu.

Jasna Matić, državna sekretarka u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, smatra da "Srbija mora više da ulaže u IT sektor i ni na koji način ne treba da ga dodatno opterećuje jer i privreda i građani moraju da nabavljaju tu opremu, mnogo zaostajemo za drugim zemljama".

U Sokoju kažu da ne vide kako bi Vlada mogla da spreči izlaženje Službenog glasnika, a Aleksandar Kovačević, direktor Sokoja, objašnjava da očekuju da takse budu važeće osam dana po izlasku Glasnika.

"Da bi se naknade promenile potrebno je da se saglase tri organizacije i Udruženje za informatičku delatnost PKS. Mi smo pristali na razgovore, ali treba to da urade i druge dve organizacije", dodaje on.

U OFPS nisu bili dostupni za komentar, a pred nove razgovore Jelena Jovanović, sekretar Udruženja za informatičku delatnost PKS, smatra da je sve otvoreno i dodaje da se IT industrija neće pomiriti sa trenutnom situacijom.

"Naši razgovori ne odlažu primenu, ali Vlada može da ukine listu proizvoda na koje se plaća naknada i onda objavljivanje tarifa neće imati nikakvog smisla", navodi Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: