Vlada godinama troši bez kontrole

Uoči rasprave o budžetu za narednu godinu, opozicija podseća da parlament sedam godina nije raspravljao o tome kako je novac iz državne kase potrošen.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.12.2011.

17:14

Default images

Vlada Srbije svake godine od parlamenta traži da joj odbori plan trošenja novca sa sledeću godinu.

Međutum, kad za potrošeni novac treba podneti račun, u Nemanjinoj 11 nisu tako revnosni. Predsednik parlamentarnog odbora za finansije, radikal, Zoran Krasić, javno je postavio pitanje zašto poreski obveeznici ne znaju kako je potrošen njihov novac. "Ne postoji zakon o završnom računu budžeta republike Srbije za 2002 , 2003, 2004, 2005 , 2006 i 2007 , za 2008 i 2009, postoje predlozi zakona sa izveštajima revizora ali nisu stavljeni na dnevni red, pa postavljamo pitanje, ali ne dobijamo odgovore. Jednostavno građani Srbije moraju da imaju jasnu sliku kako je država trošila sredstva svih ovih godina, ali to na žalost nemamo", kaže Krasić.

Kroz završni račun budžeta pokazalo bi se koliko joj je neefiksana ekonomska poltika navode u LDP.

"Vlada koja u svakom trenutku izlati u susret koalicionim partnerima ne oseca nikakvu potrebu da obavesti ni poslanike ni javnost kako se potrošene te pare u godinama za nama. Da li tu ima zloupotreba verovatno da, ali mislim da je tu mnogo veći problem što se svake godine potroši 9 milijaradi evra, a mi ne znamo na šta", kaže član Odbora za finansije Bojan Đurić.

Poslanici vladajuće većine priznaju da su ovoga puta njihove kolege iz opozicije u pravu.

"Mogu samo da postavim javno pitanje vladi da zatražimo da nam dostavi, mislim da su u pravu", kaže Nada Kolundžija iz Demokratske stranke.

"Kada su u putanju rokovi za pravljenje budždeta i završni račun, vlada nije dobila prelaznu ocenu", kaže član Odbora za finansije Vlajko Senić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: