Novi propisi - gorivo još skuplje?

Novi propisi o skladištenju goriva koji će se primenjivati od naredne godine smanjiće broj trgovaca na veliko na tržištu.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.12.2011.

15:21

Default images

Neki naftaši veruju da će na taj način biti smanjena konkurencija, pa očekuju i skuplje gorivo.

Iz Ministarstva energetike uveravaju da će novi propis samo uvesti red na tržište nafte i derivata, a trebalo bi da smanji i opasnost od nestašica goriva.

Trgovinom gorivom na veliko moći će da se bave samo oni sa skladištima od najmanje 5.000 kubnih metara. Trenutno ima 240 licenciranih trgovaca, a nove zahteve u vezi sa kapacitetima ispunjava, kako se procenjuje, njih desetak. U Ministarstvu energetike ne misle da utiču na smanjenje konkurencije koje bi dovelo i do poskupljenja goriva i kažu da su ovakav propis doneli kako bi, pre svega, uredili tržište naftnih derivata.

"U momentu kada imate poteškoće u snabdevanju zbog stanja na Dunavu i zbog suše, retko ko od trgovaca ima komercijalne zalihe. Novi zakon o energetici propisuje da oni koji snabdevaju tržište moraju da imaju bar petnaestodnevne zalihe, a biće doneto još propisa o zalihama. Za to će im biti potrebna skladišta. Nedopustivo je da svaka mala poteškoća stvara velike probleme", navode u Ministarstvu.

U ovom Ministarstvu kažu i da nisu svi licencirani trgovci i aktivni.

"Manji broj trgovaca zaista i uvozi derivate, mnogi od njih se bave samo preprodajom. A ovaj pravilnik je odavno napravljen i imali su vremena da se pripreme", navode u Ministarstvu energetike.

Miša Milutinović iz kompanije „Spid“ kaže da država ovim ugrožava konkurentnost, a Nebojša Atanacković iz kompanije „Nafta“dodaje da slabija konkurencija može da dovede i do skoka cena goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: