Panasonik hoće više para ili odoše

Japanska kompanija „Panasonik" razmišlja o odustajanju od najavljene investicije u Svilajncu, tvrdi zamenik predsednika ove opštine Predrag Milanović.

Srbija

Izvor: Press

Subota, 24.12.2011.

14:27

Default images

On kaže da je otvaranje fabrike dovedeno u pitanje, jer su Japanci nezadovoljni raspodelom podsticaja za investitore.

"Vladinom uredbom nisu sve opštine tretirane isto", naglašava Milanović i dodaje da je opština pisala ministru ekonomije Nebojši Ćiriću i ukazala na ovaj problem:

"Naglasili smo da bi podsticaji trebalo da se određuju po granama industrije i da sve opštine imaju isti tretman. Tako bi, recimo, investitor u auto-industriji dobijao 10.000 evra po novom radnom mestu, u elektronskoj 8.000 i slično", objašnjava Milanović.

On ističe da prema važećoj uredbi Paraćin, na primer, sada ima veće povlastice od Svilajnca.

"Tako investitori koji su se odlučili za ovaj grad dobijaju od 8.000 do 10.000 evra po radnom mestu, u Jagodini 10.000, a kod nas samo 5.000. I zato „Panasonik" razmišlja o drugoj lokaciji. A imali su u planu da u fabrici u Svilajncu prave domaći proizvod i šteta bi bilo da se to ne ostvari".

U Ministarstvu ekonomije objašnjavaju da pravo na podsticaj imaju svi investitori koji ulože najmanje 500.000 evra u proizvodnju:

"Veći iznos imaju mesta sa više od 50.000 stanovnika i stopom nezaposlenosti iznad 20 odsto, kao i investitori u oblasti elektronske, automobilske, industrije informacionih i telekomunikacionih tehnologija. To što „Panasonik" razmišlja da li će ostati u hali koju iznajmljuje u Svilajncu, otkupiti je ili graditi novu, deo je njihove poslovne strategije i u to se ministarstvo ne meša. Savetnici republičke agencije SIEPA su u stalnom kontaktu sa njima i povlačenje apsolutno nije opcija", kažu u Ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: