Posle agrara i trgovina strancima

Ne zna se da li je gore da neka država sudbinu svoje poljoprivrede, prehrambene industrije i trgovine gurne u ruke tajkuna ili stranih trgovaca.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Subota, 24.12.2011.

14:12

Default images

Srbiji se dogodilo i jedno i drugo.

Tajkuni oru njive, vade repu, prave šećer, seju soju i suncokret i cede zejtin, gaje i kolju svinje, prave kobasice i režu na šnicle, a najveći trgovinski lanac, opet tajkunski, na kraju je prodat strancima te smo sudbinu svoje poljoprivrede i prehrambene industrije prepustili na milost .

Ako nekome nije jasno šta se dešava i šta se nama desilo, neka kao primer posluže dešavanja oko „Merkatora„, čija je prodaja hrvatskom „Agrokoru„ sprečena prekjuče u poslednji čas, iz političkih razloga, naravno. „Merkator” je ekonomski trbuh Slovenije, a to se ne prodaje tako lako.

Slovenci se iz petnih žila trude da po svaku cenu zadrže u svojim rukama ovaj trgovinski lanac jer preko njega najbolje prodaju i izvoze svoje proizvode. Dok je „Merkator„ njihov a ne „Agrokorov„, oni zarađuju i kroz trgovinu i kroz prerađivačku industriju, a i njihovi poljoprivrednici velikim delom žive od proizvoda koji završe u preradi a potom u rafovima „Merkatora„.

Najsigurniji način da prodajete svoje proizvode je, naravno, da imate vlastiti trgovinski lanac. To je jedini razlog zbog čega su pokvarili posao oko prodaje Merkatora „Agrokoru„, s obzirom na to da je hrvatski tajkun ponudio daleko više para nego što akcije „Merkatora„ trenutno realno vrede na tržištu.

Slovenija niti je neka poljoprivredna velesila, niti joj je poljoprivreda glavna uzdanica, a čuva i kontroliše veliki trgovinski lanac.

U Srbiji stvari stoje sasvim drugačije....

Ceo komentar pročitajte u rubrici Fokus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: