I SBB na tržištu fiksne telefonije

Kablovski operator SBB potpuno je spreman za pružanje usluge fiksne telefonije, ali postoje prepreke regulatorne prirode koje će odložiti ovu uslugu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 24.12.2011.

12:24

Default images

To je izjavila direktorka kompanije Dragica Pilipović Šefi (Chaffey).

''Što se tiče naših tehničkih mogućnosti i organizacije, potpuno smo spremni za fiksnu telefoniju, ali Republička agencija za elektronske komunikcije (Ratel) nije definisala pravilnike i druge dozvole, koje su preduslov poslovanja'', kazala je ona.

Prema ranijim najavama, potpuna liberalizacija ovog segmenta tržišta u Srbiji trebalo bi da stupi na snagu 1. januara 2012. Prema Pilipović Šefi, neophodno je od Ratela dobiti saglasnost i numeraciju, kao i uspostavljanje interkonekcije sa ostalim operatorima na tržištu.

''U avgustu smo se obratili Ratelu sa zahtevom da nas upišu u registar i dodele numeraciju koju bismo koristili od januara, međutim još uvek čekamo upis u registar, a zahtev za numeracijom je odbijen kao preuranjen'', istakla je Pilipović Šefi.

Direktorka SBB je ocenila da će zbog tih regulatornih razloga na pružanje usluge fiksne telefonije morati da čekaju još nekoliko meseci, dodavši da su na taj način korisnici na gubitku.

''Pred kraj 2011. Ratel je pravilnikom najavio i uslugu prenosa broja u fiksnoj telefoniji, što je pozitivna regulativa i korak koji će doprineti pravoj liberalizaciji i unapredjenju tog tržišta'', ukazala je Pilipović šefi.

Kako je dodala, usluga fiksne telefonije će obuhvatiti i rezidencijalne i biznis korisnike, a posebne pogodnosti će imati oni koji već koriste ili se odluče da koriste i druge usluge SBB (TV, Internet) u paketu.

Prema direktorki SBB, kompanija za pružanje ove usluge može da iskoristi postojeću infrastrukturu i na taj način bude dostupna svim klijentima koji su na kablovskoj mreži, među kojima je oko 630.000 domaćinstava.

SBB ima infrastrukturu koja će korisnicima pored standardnih usluga telefonije omogućiti i svetske trendove kao što su virtualne telefonske centrale, prijem faksa na mejl, istovremeno prosledjivanje poziva na više brojeva, inteligentnu govornu poštu i druge napredne usluge, istakla je Pilipović Šefi.

''Sigurni smo da će naša ponuda osvežiti ovo pomalo zapostavljeno tržište, što je rezultat nepostojanja prave konkurencije. Što se nas tiče, veliki deo investicija je već napravljen kroz druge servise, tako da je ovo samo jedna manje dodatno ulaganje'', dodala je ona. Direktorka SBB je dodala kako činjenica da se broj korisnika ne samo u Srbiji, nego i u regionu povećava iz dana u dan, "govori koliko kompanija vredi".

Telefoniranje u Srbiji najjeftinije

Iako fiksna telefonija beleži stalan pad broja korisnika, Pilipović Šefi smatra da će to biti veoma dobra investicija, jer će kao jedna od usluga u paketu, biti veoma praktična za korisnika.

''Fiksna telefonija nije više toliko važna kao nekada, jer imate mobilne telefone, internet i milion drugih načina da komunicirate sa ljudima, ali još uvek postoji u svim razvijenim zemljama sveta. Time što bi našim korisnicima ponudili još jednu uslugu uz već postojeće, taj paket, tzv. 'triple play', postao bi još atraktivniji jer sve mogu da dobiju na jednom mestu i plaćaju samo jedan račun'', objasnila je Pilipović Šefi.

Pilipović Šefi, takođe, smatra da cena telefoniranja ne može da bude niža nego što već jeste.
Direktorka SBB je primetila kako je 'Srbija je jedna od zemalja sa najnižom cenom telefoniranja, "ali to objedinjavanje usluga definitivno podleže konkurentskom pritisku, pa što nas bude više moraćemo da odgovaramo na zahteve korisnika''.

"Ipak nije samo cena razlog za odabir paketa usluga nego i njen kvalitet, kapacitet interneta, broj kanala na kablovskoj televoziji, drugi proizvodi koji idu uz uslugu," zaključila je Pilipović Šefi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: