Dulić: Spasili građevinu propasti

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da će država i u 2012. obezbediti značajna novčana sredstva za podsticanje domaće građevine.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.12.2011.

12:19

Default images

Dulić je rekao da je vlada ove godine uspela da spasi domaće građevinarstvo od propasti tako što je u taj sektor plasirala više stotina miliona evra i uposlila oko 85.000 radnika.

"Najveći uspeh je što je građevinski sektor opstao i što su građevinski radnici bili angažovani, a to ne bi bilo moguće da nije bilo velikog državnog projekta za pomoć građevini", rekao je on. Ministar je istakao da je u građevinarstvu ostvaren rast u prva tri kvartala ove godine, a da je u poslednja tri meseca nivo poslovne aktivnosti u toj delatnosti uvećan oko 30 odsto u odnosu na isti lanjski period.

"To nije dovoljno da građevinski sektor stane na 'zelenu granu'", ukazao je Dulić, uz opasku da su zato neohodne velike privatne investicije, kao i pokretanje celokupne privrede, povećanje tražnje za stanovima i poslovnim prostorom.

Prema njegovim rečima, samo uz velika ulaganja i ekspanziju cele domaće ekonomije može se očekivati suštinski napredak u građevinarstvu i smanjenje ogromne nelikvidnosti, koja je posledica velikih dugova, potraživanja i nerešenih odnosa sa bankama, kazao je Dulić.

Zbog procena da će i iduća godina, kako je rekao, biti izuzetno teška i potrebe da država ponovo reaguje kao investitor vlada će produžiti program za pomoć domaćoj građevinskoj industriji u uslovima krize i preostalih oko 100 miliona evra prebaciti u 2012. za završetak započetih oko 250 projekata širom Srbije.

Reč je o izgradnji stanova, škola, domova zdravlja, obdaništa, domova kulture, sportskih objekata...
Mnoge zemlje u okruženju su, naglasio je ministar, imale su potpuno urušavanje građevinske industrije, a u nekima je bezmalo 50 odsto građevinskih radnika ostalo bez posla.

To su bile one zemlje u kojima država nije reagovala na način kao što je to učinila Srbija - vladinim merama, dodao je Dulić. Govoreći o tržištu nekretnina u Srbiji, ministar je kazao da je vlada puno toga učinila da stimuliše tražnju za stanovima kroz subvencionisanje stambenih kredita najavljujući da će te aktivnosti biti nastavljene i u 2012, kroz novu uredbu koja će omogućiti da kredite mogu da dobiju i bračni parovi koji su stariji od 45 godina i sa nešto većim primanjima.

"Za te namene u novom budžetu biće obezbeđeno 1,2 milijarde dinara, a siguran sam da će nekim rebalansom budžeta u narednom periodu biti obezbeđena i dodatna sredstva", rekao je resorni ministar.

On je naveo da će ministarstvo nastaviti aktivnosti da traži smanjivanje obaveznog učešća pri kupovini stanova sa 20 na 10 odsto, a planirano je i da se kod subvencionisanih stambenih kredita učešće smanji sa 10 na pet odsto.

Dulić je izrazio zadovoljstvo rezultatima legalizacije bespravno sagrađenih objekata u zemlji, s obzirom da je u poslednjih nekoliko meseci legalizovano više objekata nego u poslednjih 10 godina.

Ministar je dodao da u Srbiji ima između 600 i 700 hiljada objekata koji su energetski neefikasni i da će u 2012. biti obezbedjena značajna sredstva za tu vrstu radova, koji podrazumevaju renoviranje i izolaciju savremenim materijalima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: