Srbija nema pare za vojne avione

Ideja državnog vrha da se kupe novi avioni za vojno vazduhoplovstvo postoji, ali to ne znači da će novi avioni biti i kupljeni, kažu u Vojci Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.12.2011.

06:44

Default images

Razne kompanije su tokom ove godine predstavile ponude nadleženima u Vojsci, ali za letilice trenutno nema novca, a nije ni planiran budžetom za 2012. godinu.

Kako za Blic kažu u Vojsci Srbije “državni vrh žarko želi da se za proslavu 100 godina vazduhoplovstva naredne godine nabave novi avioni”.

Oni navode i da je uobičajena procedura za kupovinu aviona počela, ali da to ne uznači da će oni biti i kupljeni, jer nema novca. "Procedura može da traje godinama. Nije preciziran ni broj ni tip aviona koji bi Srbija eventualno kupila", kažu u Vojsci.

Istovremeno, u Vladi kažu da nema ni planova da se eventualno podigne neki kredit za vojne avione.

Ponudu su dostavile kompanije Daso iz Francuske, Jurofajter iz Nemačke, SAAB iz Švedske, Boing i Lokid Martin iz SAD, Mig i Suhojiz Rusije. List Danas navodi da se radi o ruskom Suhoju - Su-30, američkim F16 i F18, francuskom "rafalu“, švedskom "JAS gripenu“ i avionu međunarodne proizvodnje "eurofajter“.

Prema nezvaničnim procenama, navodi taj list, Srbiji je potrebno od 12 do 16 novih aviona kako bi obezbedila svoje nebo, za šta bi bilo neophodno oko milijardu evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: