Petrović: Dug dogodine i 55% BDP-a!

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da postoji opasnost da javni dug na kraju ove godine pređe granicu od 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

11:20

Default images

Uz to, kako ističe, postoji opasnost da bi dug, zbog smanjenog privrednog rasta u sledećoj godini mogao da se približi nivou od 55 odsto BDP.

Petrović je na Odboru za finansije Skupštine Srbije ukazao da bi javni dug tokom cele sledeće godine mogao biti iznad dozvoljene granice od 45 odsto BDP, zbog smanjenog privrednog rasta, smanjenja poreskih prihoda. On je istakao da bi Vlada i parlament već sada trebalo da razmišljaju o rezervnim merama da se to ne desi.

Ako se ostvari taj scenario može da se pojavi problem finansiranja tog duga, rekao je Petrović istakavši da Zakon o fiskalnoj odgovornosti predviđa da bi vlada trebalo da predloži parlamentu mere koje će zaustaviti rast tog duga.

On je ukazao da s obzirom na posledice krize iz EU, koje mogu da se negativno odraze na Srbiju, postoji opasnost da Srbija stagnira sledeće godine i da stopa rasta u 2012. bude nulta.

Zbog toga bi se smanjili prihodi i procena je da bi oni bili manji za oko jedan odsto BDP-a ili oko 35 milijardi dinara.

To bi značilo da bi se deficit značajno povećao, ali je preporuka Fskalnog saveta da u slučaju da se desi taj loš scenario deficit ne bi treblao povećati sa predviđenih 152 milijardi dinara, već bi, kako je rekao, prilagođavanje trebalo tražiti na drugoj strani.

Ako bi se deficit povećao dug bi prešao 50 odsto i na kraju 2012. približio bi se nivou od 55 odsto.

To bi dovelo do teškoća u finansiranju deficita u sledećoj godini, rekao je on istakavši da bi problem finansiranja deficita i javnog duga mogao da se pojavi već u prvoj polovini 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: