Inflacija i dogodine probija plan?

Cene bi u narednih nekoliko meseci trebalo da rastu maltene upola sporije nego danas, odnosno tri do četiri puta nego proletos.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

10:17

Default images

Međutim, pojedini ekonomisti ukazuju na to da su već u predlogu budžeta za 2012. godinu ukalkulisani parametri koji će pogurati cene naviše, pre svih rast penzija i plata u javnom sektoru.

Narodna banka objavila je da joj je cilj da inflacija na kraju sledeće godine ne bude veća od 5,5 posto.

To bi bila najniža inflacija u Srbiji za dvadesetak poslednjih godina, no NBS-u se do sada često dešavalo da se „opeče” u proceni rasta cena, te je stopa inflacije poslednjih godina često bila osetno viša nego što što ju je centralna banka prvobitno ciljala. Ekonomisti upozoravaju na to da će glavna pretnja ovakvom relativno niskom rastu cena biti budžet.

Kako je objavljeno, cilj monetarne politike NBS-a u 2012. je da se inflacija postepeno smanjuje i da na kraju godine bude u rasponu od četiri procenta plus-minus 1,5 odsto.

Takva stopa inflacije, koja bi u mnogim evropskim zemljama bila smatrana za prilično visoku, za građane u Srbiji bi svakako predstavljala pravu relaksaciju.

Još ovog proleća međugodišnja stopa inflacije je bila izuzetno visoka – gotovo 15 procenata, da bi do danas cene zakočile na oko osam procenata. Po navodima guvernera Dejan Šoškića, najkasnije u martu iduće godine inflacija bi trebalo da se nađe u granicama planiranog koridora od četiri plus-minus 1,5 odsto.

Šoškić očekuje pad inflacije zbog oslabljenih pritisaka na rast cene hrane, niske agregatne tražnje i usporenog rasta regulisanih cena.

"Pad inflacije u Srbiji i smanjivanje referentne kamatne stope u 2012. doprineće daljem smanjivanju nivoa kamatnih stopa u zemlji, što će imati pozitivan uticaj na ekonomsku aktivnost i zaposlenost", kaže guverner.

Međutim, pojedini ekonomisti ukazuju na to da su već u predlogu budžeta za 2012. godinu ukalkulisani parametri koji će pogurati cene naviše, pre svih rast penzija i plata u javnom sektoru.

Takođe, Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta ukazuje na to da država planira povećanje budžetskih prihoda od akciza od 30 milijardi dinara, odnosno 18,5 posto više nego lane, što znači da će cene akcizne robe biti osetno povećane.

Kad se tom pridodaju komunalne usluge i druge cene pod državnom kontrolom, već se dolazi do gornje granice inflacije koju cilja NBS, smatra Nikolić.

On ukazuje i na činjenicu da su zbog hronične nelikvidnosti, odnosno malih međusobnih plaćanja u privredi, preduzeća taj rizik počela da uračunavaju u cenu proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: