Kostreš: Rudnik vratiti Vojvodini

Agencija za privatizaciju objavila je javni poziv za tendersku prodaju imovine rudnika za podvodnu eksploataciju uglja „Kovin” u restrukturiranju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

09:29

Default images

I sve bi bilo u redu da se sada ne pokreće pitanje da li ovaj rudnik treba prodati ili ga vratiti u vlasništvo AP Vojvodine.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da rudnik „Kovin„, koji je od sada u procesu privatizacije, zapravo treba da bude vraćen u vlasništvo AP Vojvodine. Komentrašući objavljivanje tendera za privatizaciju tog rudnika, on je kazao da će o tom procesu LSV zatražiti objašnjenje u Vladi Srbije, dodavši da veruje da će dogovor koji je u tom pogledu postignut u septembru između lidera njegove stranke Nenada Čanka i premijera Mirka Cvetkovića biti poštovan.

"Nema razloga da ne verujemo da će obećanje koje tom prilikom dao premijer Cvetković biti ispoštovano. Naredne nedelje imaćemo tim povodom sastanak u Vladi Srbije na kojem će se to pitanje razjasniti", rekao je Kostreš, koji je bio i predsednik radne grupe za izradu Zakona javnoj svojini.

On je naveo i da zakonskim propisom, koji je usvojen u septembru, nije eksplicitno predviđeno pravo Pokrajine da zatraži vlasništvo nad rudnikom „Kovin„, ali da je ipak to pravo Pokrajine sadržano u amandamanu LSV-a koji je proistekao iz dogovora koji su postigli Čanak i Cvetković uoči usvajanja tog zakona.

Po njegovim rečima, i kad je dogovor postignut, porcedura za proces privatizacije navedenog rudnika već je bila u toku, ali je ostalo da se razjasni na šta se konkretno ona odnosi, odnosno „na koji deo rudnika”.

"Očekujem da ćemo za nekoliko dana dobiti informaciju o tome šta se tu konkretno dešava kad je u pitanju rudnik „Kovin„", kazao je Kostreš.

Agencija za privatizaciju objavila je u četvrtak javni poziv za tendersku prodaju pokretne imovine „Rudnika Kovin”, a minimalna cena iznosi 3,37 miliona evra. Kupac je u obavezi da osnuje novo privredno društvo na teritoriji Srbije, u koje će kao nenovčani ulog uneti stvari koje su predmet prodaje. Kupac je obavezan i da tom društvu uplati 346.700 evra na ime infrastrukturnog opremanja lokacije za eksploataciju. On će takođe morati da otkupi sve zalihe gotovih proizvoda koje nisu opterećene zalogom, čija će vrednost biti naknadno utvrđena.

Obavezan je i investicioni program, koji predviđa minimalna ulaganja od 2,5 miliona evra u roku od tri godine. Ponuđač je u obavezi i da u potpunosti prihvati minimalni socijalni program, koji podrazumeva preuzimanje svih zaposlenih u trenutku zaključenja ugovora o prodaji, zabranu otpuštanja radnika kao tehnološkog viška u roku od dve godine i poštovanje odredbi važećeg Pojedinačnog kolektivnog ugovora.

Pravo učešća imaju pravna lica koja se već bave eksploatacijom uglja ili drugih ruda, a koja su na dan 31. decembra 2010. godine imala poslovni prihod od najmanje deset miliona evra. Zainteresovani će moći da otkupe tendersku dokumentaciju zaključno sa 16. januarom, a rok za dostavljanje ponuda je 27. januar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: