Srbija kupuje nove borbene avione

Narednih dana Glavni vojnotehnički savet Ministarstva odbrane razmatraće planove za kupovinu novih borbenih aviona za potrebe sistema odbrane Srbije.

Srbija

Izvor: Danas

Petak, 23.12.2011.

06:26

Default images

Tokom sledeće godine biće poslat zahtev svim kompanijama od sedam već izabranih, koje ispunjavaju zahteve, sa ponudom za nabavku ovih letelica, kažu u ovom ministarstvu..

Poziv za dostavljanje informacija poslat je kompanijama Daso iz Francuske, Jurofajter iz Nemačke, SAAB - Gripen iz Švedske, ruskim RAK MiG i OAO Suhoj, kao i Boingu i Lokid Martinu iz SAD.

Sve ove kompanije dostavile su odgovore nadležnom ministarstvu. Kako se navodi u medijima, reč je o ruskom Suhoju - Su-30, američkim F16 i F18, francuskom "rafalu“, švedskom "JAS gripenu“ i avionu međunarodne proizvodnje "eurofajter“. "Nakon usvajanja prethodne analize, svim kandidatima koji ispunjavaju zahteve biće upućen zahtev za ponudom u toku 2012, gde će težište biti na ekonomskim aspektima opremanja i modalitetima obezbeđenja potrebnih finansijskih sredstava", objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

U Ministarstvu odbrane kažu da se od 2007. intenzivno radi na izradi sistemskih dokumenata kojima će se definisati nabavka višenamenskog borbenog aviona, a izrađena je i usvojena i taktička studija "Opremanje Vojske Srbije višenamenskim borbenim avionom“.

Tokom prošle i ove godine, kako dodaju, nadležnim strukturama prezentovano je više od deset savremenih višenamenskih borbenih aviona, "kako u Srbiji tako i tokom poseta radnih timova velikim aeromitinzima i vazduhoplovnim izložbama u Parizu, Moskvi, Berlinu i drugim gradovima“.

Na pitanje koliko je predviđeno borbenih aviona za nabavku i koliko će za njih biti izdvojeno sredstava, Danas nije dobio odgovor od Ministarstva odbrane. Opremanje višenamenskim borbenim avionom, inače, sastavni je deo Dugoročnog plana razboja sistema odbrane Srbije do 2020, koji je u Skupštini Srbije usvojen sredinom ove godine.

Sistem odbrane u Srbiji trenutno poseduje nekoliko aviona tipa MiG-21, koji su proizvedeni sedamdesetih i osamdesetih godina. Kako je nedavno objasnio brigadni general Ranko Živak, komandant Vazduhoplovstva i PVO, propisani resursi ovih aviona ističu do 2015, zbog čega se pristupilo opremanju višenamenskim borbenim avionom koji bi zamenio MIG-21.

Prema njegovim rečima, istovremeno su obezbeđeni stabilni uslovi za remont i produženje veka upotrebe borbenih aviona domaće proizvodnje "orao“ i "supergaleb“, a u saradnji OAO RSK MiG remontovani su avioni MiG-29.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

352 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: