Milutin Milanković na 2.000 dinara?

Guverner Dejan Šoškić danas će predstaviti novu novčanicu od 2.000 dinara, na kojoj bi trebalo da bude lik čuvenog srpskog naučnika Milutina Milankovića.

Srbija

Izvor: B92, Press

Petak, 23.12.2011.

06:45

Default images

Promocija će biti održana u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca u Topčideru, a iz NBS juče niko nije hteo da potvrdi kako će nova novčanica izgledati.

To će biti druga po vrednosti novčanica, iza one od 5.000 dinara, koja se koristi od 2003. U opticaju su sada i papirne novčanice od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000 i 5.000 dinara, saopšteno je iz NBS.

Izvor Presa kaže da će dvehiljadarka biti boje koja se razlikuje od svih novčanica u opticaju, a posebna pažnja posvećena je zaštiti, jer bi zbog svoje vrednosti mogla da se nađe na meti falsifikatora. Ekonomista Zoran Popov za Pres kaže da se "najveća" srpska novčanica od 5.000 dinara, na kojoj je portret Slobodana Jovanovića, pokazala prilično nepraktičnom, pa je zbog toga u opticaj ubačena ova od 2.000.

Inače, Milutin Milankovićje bio srpski inženjer, geofizičar, klimatolog i astronom, kao i prvi srpski doktor tehničkih nauka. Milutin Milanković je i najcitiraniji srpski naučnik svih vremena u svetu.

Osnivač je katedre za nebesku mehaniku na Beogradskom univerzitetu i svetski uvažavan naučnik, poznat po teoriji ledenih doba, koja povezuje varijacije zemljine orbite i dugoročne klimatske promene. Ova teorija je poznata pod imenom Milankovićevi ciklusi.

I Đoković dospeo na novčanicu

Interesantno je da je u julu britanski San objavio da će se na novoj novčanici od 2.000 dinara naći lik najboljeg tenisera na svetu Novaka Đokovića. Englezi su tada naseli na informaciju "tviteraša", koji je čak napravio i fotomontažu novčanice sa Novakovim likom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: