Novi Sad: Porez i za tuđi stan

Gradska uprava Novog Sada razrezala porez na navodnu imovinu i roditeljima trojki. Za stan koji nije njihov, Dašići bi trebalo da plate porez oko 51.000 dinara

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.12.2011.

10:03

Default images

Zbrka sa više od 30.000 novih rešenja za plaćanje poreza na imovinu koje je Novosađanima koji do sada nisu bili na spiskovima poreskih obveznika poslala Gradska poreska uprava, u sredu je doživela kulminaciju: iako oni nisu njihovo vlasništvo, rešenja da plate porez na njihovo posedovanje dobile su i porodice trojki koje žive u gradskim stanovima.

"Prosto nismo mogli da verujemo svojim očima kada smo otvorili koverat koji je stigao iz Gradske poreske uprave i videli da traže da platimo porez na imovinu koju nemamo", kažu, rezignirano, pokazujući rešenje o porezu Daliborka i Nenad Dašić, roditelji sedmogodiših Tare, Uroša i Andreje koji žive u gradskom stanu u Ulici Pap Pavla. Ono što se od njih traži je, nastavljaju, u istom tonu, Dašići, racionalno jednostavno nemoguće objasniti.

"Isuviše je besmisleno da bi bilo samo prosta činovnička greška", vele oni.

"Po ovom obračunu, za 2010. bismo, u roku od 15 dana, bi trebalo da platimo tačno 30.654,39, a za 2001. godinu 29.320,47 dinara ili ukupno 50.974,86 dinara. Ne preostaje nam ništa drugo nego da pišemo žalbe, plaćamo takse i trošimo energiju i vreme na nešto potpuno nepotrebno", pokazuje Nenad, i dalje ne verujući, brojke u rešenju.

Pošto je po zanimanju pravnik, on će bar na pisanju žalbe uštedeti novac. Ostale porodice sa trojkama će, sva je prilika, imati i taj trošak.

"Šta nam drugo preostaje nego da se konsultujemo sa advokatima. Posle toga ćemo, mada verujemo da porez na nešto što nije naše nećemo morati da platimo, videti šta nam je najbolje činiti, ali nam ovo igranje sa vremenom i živcima baš nije trebalo", kažu Dobrivoje Dejanović, otac trojki Nikole, Dimitrija i Dušana.

Biće oslobođeni

Prema rečima Živka Makarića, člana Gradskog veća zaduženog za finansije, porodice sa trojkama će, mada za to oporezivanje postoji zakonski osnov, ipak biti pošteđene plaćanja poreza na imovinu. "Zakon predviđa mogućnost da porez na imovinu plaćaju i vlasnici i korisnici stanova. Gradska poreska uprava je ovim porodicama rešenja o porezu poslala jer su one u ”Informatici”, čiju bazu podataka je koristila, prijavljeni kao korisnici stanova. Ipak, te porodice će obaveze plaćanja biti oslobođene ukoliko za to poreskoj upravi podnesu zahtev i uz to prilože fotokopiju rešenja da im je stan na korišćenje dodelio grad",kaže Makarić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: