PDV odmah, novac nazad za 20 godina

Kupci neprofitnih stanova porez na dodatu vrednost od osam odsto Poreskoj upravi plaćaju odmah, a pravo na povraćaj tog poreza mogu da ostvare tek za 20 godina.

Srbija

Izvor: Danas

Četvrtak, 22.12.2011.

09:36

Default images

"Saglasni smo da je zakonska pozicija kupaca socijalno neprofitnih stanova nelogična, ali mi ne smemo da pipnemo Zakon o PDV, jer dovoljno je samo podsetiti se sa koliko je muke donet", kažu u Mnistarstvu finansija povodom protesta grupe od 1.000 kupaca socijalno neprofitnih stanova koje kreditira grad Beograd iz svoga budžeta.

Iz Ministarstva dodaju da će razmotriti, ukoliko, grad Beograd ima neko prihvatljivo rešenje. "Budući da smo za PDV nenadležni, mi možemo samo da savetujemo Ministarstvo finansija i sem inicijative koju smo mu već uputili, novih predloga nemamo", kaže Zoran Kostić, član Gradskog veća.

On kaže da jeste bilo ideja da grad Beograd otkupi taj iznos PDV-a, da i taj trošak stanarima kreditira. „Ali, vi znate, onaj ko bi to potpisao počinio bi krivično delo“, kaže Kostić.

Zoran Kostić napominje da sporna zakonska odredba sada pogađa kupce 1.000 socijalno neprofitnih stanova u Beogradu, ali će već sledeće godine početi useljavanje u socijalno neprofitne stanove u još desetak gradova Srbije i tamo će problem biti isti.

Grad Beograd je, kaže Kostić, preko Stalne konferencije opština i gradova prosledio Ministarstvu finansija inicijativu da se promeni član 56a Zakona o PDV-u i u stavu 2 samo doda da važi za sve „osim za stanove izgrađene u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju“.

Sem izmene Zakona o PDV-u, čega se Ministarstvo finansija toliko plaši, grad Beograd ima još dva saveta: da se Poreskoj upravi da tumačenje spornog člana Zakona o PDV-u, koje bi išlo na ruku kupcima socijalno neprofitnih stanova u Beogradu, ili da se problem reši uredbom Vlade Srbije.

„Ukoliko bi zakon bio promenjen, već sad bi u njegovim prelaznim odredbama trebalo da bude predviđena retroaktivna primena do nekog datuma unazad. Zato bi najbolje bilo da se problem reši što pre“, kaže Zoran Kostić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: