Dinar stabilan i kad dođe dijaspora

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da ne očekuje narednih dana velike oscilacije kursa dinar-evro.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 21.12.2011.

19:57

Default images

Šoškić je rekao da ne očekuje "velike oscilacije" kada građani koji koji rade u inostranstvu dodju u zemlju da bi tu proveli božićni odmor.

On smatra da kriza u Evropskoj uniji može uticati na privredu Srbije i dinar koji je, kako je rekao, "proteklih šest meseci bio jedna od najstabilnijih valuta u odnosu na evro u regionu".

Šoškić je rekao i da iduće godine inflacija neće biti velika - prvih nekoliko meseci iznosiće tri do šest odsto. Guverner očekuje i da će inflacija nastaviti da pada, što će stvoriti uslove za smanjenje referentne kamatne stope i pad kamata.

Komentarišući kretanje deviznog kursa, guverner NBS je rekao da ne vidi razlog za nestabilnost kursa u vreme predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, kada tradicionalno domaća dijaspora dolazi u domovinu i u zemlju donosi devize, stanovništvo menja deviznu ušteđevinu zbog dodatnih troškova zbog praznovanja.

U odgovoru na pitanje da li postoji opasnost da političari povećaju izdatke iz budžeta u predstojećoj predizbornoj kampanji sledeće godine, Šoškić je rekao da će "političari u predizbornoj kampanji obećavati razne stvari, ali će budžet morati da poštuje fiskalna pravila", naglašavajući da možemo da trošimo onoliko koliko zaradimo.

Kada je reč o rastu spoljnog duga Srbije koji je već blizu 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), Šoškić je upozorio da postoji objektivna opasnost da dug pređe granicu od 45 odsto BDP-a, a ukoliko se to desi u narednoj godini, spoljni dug mora da se vrati u predviđene okvire.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: